HEROJI Ruski kosmonauti održali obećanje i došli u posetu deci oboleloj od raka  - Dečji snovi stigli do svemira!
Foto: Massnori Josida

U Srbiji su u prijateljskoj poseti boravili ruski kosmonaut Sergej Kud-Sverčkov i njegova koleginica Anastasija Stepanova. Povod njihovog dolaska bila je želja da usreće decu obolelu od raka, a na tom putu postavili su i temelj buduće saradnje za one koji reše da ostvaruju svoje snove i putuju u svemir.

Oni su zatvorili u PTT muzeju u Beogradu izložbu „Ruska i srpska filatelija o kosmosu“, koja je bila otvorena od 12. aprila, na dan kada je pre 60 godina Jurij Gagarin prvi poleteo u kosmos. Svojim prisustvom obradovali su brojne mališane koji vode tešku bitku sa karcinomom, poslali njihove poruke u svemir i pružili im priliku da upoznaju svoje idole.

HEROJI Ruski kosmonauti održali obećanje i došli u posetu deci oboleloj od raka  - Dečji snovi stigli do svemira!

Foto: Massnori Josida

 

 

Posetu ruskih kosmonauta obezbedila je uspešna saradnja v. d. direktora JP „Pošta Srbije“ Zorana Đorđevića sa direktorom „Roskosmosa“ Dimitrijem Rogozinom, koja je nastavak saradnje započete u aprilu, kada je „Pošta Srbije“ izdala filatelističko izdanje „60 godina prvog leta čoveka u kosmos“.

- Posetu ruskih kosmonauta „Pošta Srbije“ organizovala je da bi se ispunila želja deci oboleloj od raka koja su učestvovala u međunarodnom projektu ruske humanitarne organizacije „Juniti“ i „Roskosmosa“, u okviru koje su deca iz Srbije poslala 34 likovna rada prenesena na svemirsko odelo nazvano „Sanjar“. Njihove snove pretočene u svemirsko odelo ruski kosmonauti su odneli na Međunarodnu svemirsku stanicu, a mi smo ovim mališanima ispunili želju da upoznaju svoje heroje - rekao je Zoran Đorđević.

Ruski kosmonaut nakon 185 dana u orbiti prvo je posetio Srbiju, a odavde nosi lepo iskustvo. Njih je dočekao i predsednik Srbije, kao i patrijarh.

- Pre samo dva meseca vratio sam se sa Međunarodne kosmičke stanice i Srbija je prva zemlja koju sam posetio posle povratka. Zahvalan sam svim građanima Srbije za tako topao pristup, gde god da smo se našli, dočekali su nas podrška i osmesi. Osnovni cilj dolaska je podrška deci koja su se našla u teškoj situaciji. Inspirisalo me je što svojim primerom mogu da pružim podršku. Smatram da, ako se nešto jako želi, želje mogu da se ostvare. Svako može da postane čarobnjak ako podržava decu - rekao je Sergej.

Anastasija Stepanova izrazila je nadu da će se pored dobrotvornog rada iz ove posete stvoriti i naučna saradnja.

- Nadam se da će stanovnici Srbije, posebno mlade generacije, uzeti aktivno učešće u osvajanju kosmosa. Ukoliko vam dete kaže nešto što se čini potpuno nerealnim, poput „hoću na Mars“, nemojte da kolutate očima, već se potrudite da poverujete - poručila je Anastasija.

 

HEROJI Ruski kosmonauti održali obećanje i došli u posetu deci oboleloj od raka  - Dečji snovi stigli do svemira!

Foto: Massnori Josida

 

 

Sergej Kud-Sverčkov: Proveo 185 dana u orbiti

Sergej Kud-Sverčkov prvi je aktivni ruski kosmonaut koji je posetio Srbiju nakon 52 godine. Po struci specijalista za raketno inženjerstvo, Roskosmos ga je izabrao 2010. godine da kao kosmonaut bude deo korporacije koja se bavi naučnim istraživanjem. Svoj prvi let u svemir imao je 2020. godine, kada je ekspediciju po svemiru počeo 14. oktobra. Misija je bila ispitati prvu upotrebu novog ultrabrzog plana leta. Posada se na zemlju vratila 17. aprila ove godine, posle skoro 185 dana provedenih u orbiti.

Anastasija Stepanova: Prva žena na Marsu

Anastasija Stepanova je studirala robotiku i mlađi je istraživač na Institutu za biomedicinske probleme. Svoju karijeru počela je kao svemirski novinar, a učestvovala je i u međunarodnom istraživačkom projektu u kom je simuliran let dugog trajanja da bi se ispitala ljudska izolacija. U svojoj bogatoj karijeri, pored novinarstva, radila je i kao spasilac, istraživač, ali i kao pomagač u slanju dečjih snova u svemir. Ono što je čini idolom mnogih mališana, Anastasija je prva žena na Marsu. Ona veruje da svemir i nauka razvijaju ono dobro u nama. Sve ljude svojim iskustvom ohrabruje da prate svoje snove, koliko god oni nerealno izgledali.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading