MINISTARSTVO ZDRAVLJA OBAVEŠTAVA Na internetu se prodaju lažni lekovi, budite na oprezu
Foto: Pixabay

 

Ministarstvo zdravlja obaveštava da je i ove godine učestvovalo u Međunarodnoj Operaciji Pangea XIV – nedelja borbe protiv prodaje lažnih lekova putem interneta na globalnom nivou u periodu od 18.05. do 25.05.2021. godine.

U zajedničkim inspekcijskim nadzorima inspektora MUP-a, DP, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i inspketora za lekove i medicinska sredstva Ministarstva zdravlja, Sektor za inspekcijske poslove, Odeljenje za inspekciju za lekove i medicinska sredstva i psihoaktivne kontrolisane supstance i prekursore iz prometa na teritoriji R. Srbije oduzeta je ukupna količina od 181.145 kutija od kojih je količina od 165.324 pakovanja lekova sa sumnjom da su lažni lekova, bez dokaza o kontroli kvaliteta, nepoznatog proizvođača, van regularnog lanca snabdevanja i bez dokaza o skladištenju u deklarisanim uslovima od strane proizvođača. 

Lekovi koji sadrže navedene Aktivne farmaceutske supstance na spoljnjem pakovanju leka (kod nekih lekova i na unutrašnjem pakovanju) su sledećih farmakoloških grupa i to:

1. antiestrogeni (terapija lečenja karcinoma)

2. terapija bolesti štitne žlezde (hormonalni poremećaji)

3. hormon rasta (hormoni hipofize i hipotalamusa)

4. lokalni anestetici

5. anabolici

6. lekovi za lečenje erektivne disfunkcije;


Ministarstvo zdravlja apeluje i upozorava da oglašavanje i prodaja lekova i medicinskih sredstava putem interneta na teritoriji R. Srbije ne samo da je zabranjena na osnovu odredbi Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima, nego su lekovi i medicinska sredstva kupljeni na taj način bez dokaza o kvalitetu, sigurnosti i bezbednosti za korisnika/kupca/pacijenta. Lažni, odnosno falsifikovani lekovi i medicinska sredstva, kao i neregistrovani, mogu biti opasni iz više razloga:

- mogu da sadrže pogrešnu količinu aktivne farmaceutske supstance (manju, veću ili da uopšte ne sadrže aktivnu farmaceutsku supstancu obeleženu na pakovanju);

- da su promenjeni rokovi upotrebe;

- da su loše skladišteni i čuvani.


Iz navedenih razloga, kupovina lekova i medicinskih sredstava na ovaj način, ne samo da nema željeno dejstvo, već može ugroziti zdravlje kupca/korisnika/pacijenta zbog neefikasnosti, nebezbednosti ili kontaminiranosti.

Komentari (0)

Loading