OPASNO! Tropske temperature mogu da dovedu i do najtežih posledica: Od vreline puca  i zdravo srce
Alo

Kardiolog prof. dr Arsen Ristić, pomoćnik direktora klinike za kardiologiju KSC i član rukovodstva Evropske asocijacije za srčanu insuficijenciju, za Alo! objašnjava da su kardiovaskularni bolesnici posebno ugroženi zbog tropskih temperatura, sa kojima se nosimo ovih dana. 

- Generalno, kad se poveća spoljašnja temperatura, srčani bolesnici reaguju tako što se šire krvni sudovi i pritisak padne, pa morate da podešavate doze lekova i za srčani pritisak i za srčanu slabost. Mi obicno podešavamo tako da u toku letnjih vrućina budu manje doze - kaže Ristić i dodaje da u suprotnom može doći do izmaglice, nesvestice, gubitka svesti.

On napominje i da ovo posebno važi za starije koji imaju suženje zalistaka na srcu:

- Ti zalisci služe kao ventili i neko ko ima suženje ovog ventila koji je na izlasku iz srca, aortnog zaliska, kad je vrućina, posebno ako se opterećuje fizički, lako pada u nesvest. Moja preporuka za starije ljude i srčane bolesnike je da ne treba da se izlažu naporu po vrućini, a ključ je i dovoljan unos tečnosti. Sa godinama pada osećaj žeđi i stariji pacijenti po pravilu ne unose dovoljno tečnosti, što je životno važno.

Ristić ističe i da se o svakoj promeni terapije mora konsultovati sa lekarom:

- Vrlo je korisno da pacijenti mere pritisak kod kuće, ali naravno da ne treba to da bude pet puta dnevno, nego tri puta sedmično, i da te vrednosti beleže. Takođe, treba da mere telesnu težinu jednom nedeljno. Ako se poveća za više od tri kilograma u jednoj nedelji, to nije znak da su se ugojili, nego da se skupila tečnost. 

Šta se dešava u organizmu

1. Već na temperaturi od 21 stepen i vlažnosti vazduha od oko 70 procenata srce počinje ubrzano da radi, a termoregulacioni sistem pokušava da ohladi telo. Što je viša temperatura, ovo dobija na intenzitetu

2. Kada spoljna temperatura dostigne 30 stepeni, opterećenje kardiovaskularnog sistema postaje znatno veće od uobičajenog, a iznad 35 stepeni to je ekstremno

3. Drastično se povećava brzina cirkulišuće krvi

4. Znatno se šire krvni sudovi, posebno na površini tela, čime se olakšava znojenje i ukupno hlađenje tela

5. Dolazi do fiziološkog pada krvnog pritiska, što posebno može da ugrozi srčane bolesnike, a oni koji prirodno imaju niži pritisak u većem su riziku od kolapsa

 

Korisni saveti

Doziranje terapije

Pacijentima sa visokim pritiskom uglavnom su potrebne manje doze terapije, jer toplota prirodno širi krvne sudove i snižava pritisak. Strašno je opasno na svoju ruku dozirati terapiju, to mora da se radi u konsultaciji sa lekarom i nikako dan za dan, pošto dnevne varijacije u terapiji vode u šlog jer prave velike oscilacije pritiska, već sezonski.

Lekovi koji mogu da smetaju

Osim slabijeg srca, razlog za smanjenu toleranciju prema visokim temperaturama krije se i u nekim lekovima koje koriste srčani bolesnici, kao što su diuretici, koji za cilj imaju smanjenje količine vode u organizmu. Ovi lekovi direktno dovode i do smanjenja volumena cirkulišuće krvi, čime se smanjuje sposobnost brzog hlađenja tela. Druga grupa lekova na koje treba obratiti pažnju su blokatori koji smanjuju broj srčanih otkucaja i obaraju krvni pritisak. Ukoliko koristite neke od navedenih lekova, konsultujte se sa lekarom koliko vode možete da pijete u vrelim danima u odnosu na uobičajeni unos vode.

Ishrana, tečnost...

- izbegavajte obilne, masne i jako slane obroke, kao i veliku količinu mineralne vode (i obične i kisele)

- oprezno primenjujte nitroglicerin

- izbegavajte fizičke napore u periodu najvećih vrućina

- uzimajtedovoljno tečnosti pre i u toku fizičkog napora

- bez konzumiranja alkohola

Rashlađivanje

Prelazak iz tople u hladnu sredinu, i obrnuto, ne treba da bude nagao, odnosno temperaturna razlika u stanu i napolju ne sme da bude velika, ne veća od 7-10 stepeni. Ako ste preznojeni, nije dobro da naglo ulazite u klimatizovanu prostoriju. Bilo bi dobro i da se prilikom izlaska iz rashlađene prostorije kraće vreme provede u prostoru koji se ne rashlađuje pre izlaska napolje

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading