NAJEZDA ZMIJA U LESKOVAČKOM NASELJU Veliki problem sa divljim deponijama i nekonstrolisanim širenjem haosa!
Tomislav Stevanović

Na raskrnici istoimene tranzitne ulice sa ulicom Karađorđeva mesecima se preko noći formira nehigijensko smetlište.

Desetak ulica iz susednog romskog dela naselja uliva se na ovu raskrsnicu, pa je ona postala „tradicija“ u usputnom odlaganju smeća i čvrstog komunalnog otpada.

Često poveće smetlište preko puta Romske crkve u šatoru u vrelim letnjim danima kojima je započelo ovogodišnje leto idealna je prilika za najezdu gmizavca,ali i mačaka i pasa lutalica.

Smrad se žiri na sve strane.

Ovo neurbanizovano naselje se nekontrolisano širi godinama unazad na štetu plodnih oranica i voćnjaka.

Grad Leskovac se već par godina trudi da skoro svakog vikenda uz pomoć komunalnih preduzeća očisti novoformirane divlje deponije i smetlišta.

Uložena su značajna materijalna sredstva i za tridesetak poslednjih meseci očišćeno je oko 400 lokacija,a namerno „zaboravljeni“ otpad i smeće ubrzo odveženi na sanitarnu deponiju Željkovac.

Međutim sva ta smetlišta što komunalne službe preko dana očiste volšebno preko noći postaju mnogo veća nego pre čišćenja. Za takvu tešku komunalnu situaciju u južnom delu grada Leskovca meštani iz dva prigradska naselja u MZ“Veternica“ okrivljuju nesavesne građane i „uspavanu“ grdsku inspekciju.

Bilo kako bilo tokom poslednjeg vikenda u vreme praznika Sv.Trojica na leskovačkih plus trideset stepeni celzijusovih u ovom naselju na smetlištu primećeno je nekoliko zmija koje su po svedočenju meštana izmedju nabacanog smeća „zagrljene“ šmugnule u obližnje šipražje.

"Uvreme parenja ovih gmizavaca zmije postaju značajno agresivnije nego u drugim vremenskim prilikama. Zmije uglavnom biraju one lokacije gde mogu lakše da se razmnože“,rekli su nam stručnjaci za ovu oblast koje smo kontaktirali.

U zadnjih nekoliko godina u ovom naselju nekoliko hrabrih Roma je golim rukama hvatalo ove gmizavce kako bi ih nekako izbacili iz svojih kuća i podrumskih prostorija.

„Mi u mesnoj zajednici smo više puta uz pomoć lokalne samouprave pokušavali da se ovo divlje smetlište na raskrsnici preko puta Romske crkve u šatoru trajno eliminiše i ozeleni parkovskim rastinjem ali zbog nerasčišćenih imovinsko pravnih odnosa to nismo uspeli“,rečeno nam je u Savetu mesne zajednice „Veternica“ u Leskovcu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading