KAKO SE ZAŠTITI OD POŽARA PRILIKOM VISOKIH TEMPERATURA? Nadležni strogo upozoravaju na ovu stvar!
Foto: Shutterstock/Nopphon_1987

Nadležne službe Gradske uprave u Vranju upozoravaju građane da ne pale strništa, a da lako zapaljive tečnosti, goriva i druge materije moraju biti pravilno uskladištene.

U cilju obezbeđenja određenog nivoa požarne sigurnosti, kako bi se izbegle eventualne posledice, upozoreno je da se u letnjem periodu, usled visokih temperatura, povećava opasnost od izbijanja požara.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka. Zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima, upozoravaju iz nadležnih službi Gradske uprave.

Lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom. Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice a pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Takođe, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi u periodu od tri godine, ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, ukazuju nadležni.

 

Komentari (0)

Loading