PADAJU I ZDRAVI Saveti koji život znače: Evo kako da pomognete osobi koja kolabira na ulici
Alo

 

Kako za Alo! objašnjava Slobodan Sovilj, meteorolog iz RHMZ, ovaj izuzetno topao period posledica je priliva toplog vazduha sa severa Afrike putem južnih i jugoistočnih vazdušnih struja. 

- Atmosfera je zamućena zbog povećane koncentracije peska iz Sahare. Do petka nas čeka taj prvi talas temperatura od 35 do 38 stepeni. U četvrtak će biti najtoplije, lokalno i do 40 stepeni. Od subote stiže nam svež vazduh iz srednje Evrope, duvaće severozapadni vetar i temperatura će pasti u proseku za pet do sedam stepeni. Od utorka ponovo će biti toplije, oko 35 stepeni. Naredne dve nedelje će biti veoma tople. Važno je istaći da su oborene pojedine dnevne, odnosno mesečne vrednosti, dosad je najtoplije u junu bilo 1918. godine, 38 stepeni - precizira Sovilj.

PADAJU I ZDRAVI Saveti koji život znače: Evo kako da pomognete osobi koja kolabira na ulici

EPA/ANDY RAIN

 

NEKI SU AGRESIVNI

Dr Nada Macura za Alo! ističe da su najugroženiji hronični bolesnici i stariji.

- Ni mladi, zdravi ljudi ovu temperaturu ne podnose, teško se diše. Najgore je astmatičarima, jer je vazduh vlažan, ugroženi su, takođe, hipertonični i srčani bolesnici pošto se krvni sudovi šire na periferiji tela. Nije lako ni psihijatrijskim i neurološkim pacijentima. Kod prve grupe može doći do agresivnosti, a kod neuroloških pacijenata do pogoršanja osnovne bolesti. Njima savetujem da ostanu u klimatizovanim domovima. Osobe kojima preti šlog takođe moraju biti na oprezu. Cirkulacija je smanjena, krv zgusnuta, posebno je opasno ako se ne unosi dovoljno tečnosti. Savet za sve hronične bolesnike je da izmere arterijski krvni pritisak kod kuće pošto se na ovakvim temperaturama pritisak može sam normalizovati i onda ga lekovima, posebno za hipertenziju, dodatno obaramo - savetuje doktorka, i dodaje da prostorija u kojoj se boravi mora biti klimatizovana, najbolje je da temperatura bude od sedam do deset stepeni niža u odnosu na spoljašnju.

PADAJU I ZDRAVI Saveti koji život znače: Evo kako da pomognete osobi koja kolabira na ulici

EPA/Salas

 

POSTAVLJENE CISTERNE

Grad Beograd, inače, uveo je nove mere predostrožnosti zbog visokih temperatura. Tako će cisterne sa pijaćom vodom biti postavljene na šest lokacija u gradu.

- Pored toga, mere se odnose i na organizaciju procesa rada zaposlenih u javnim preduzećima koji rade na otvorenom da bi u najtoplijem delu dana imali pauzu za osveženje - izjavio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Šta raditi kad neko kolabira

1. Osobu ne podizati

2. Premestite je u hladovinu

3. Položaj ležeći, sa nogama podignutim pod uglom od 45 stepeni

4. Raskomotiti je oko vrata, skinuti kaiš

5. Poprskajte je vodom po licu i vratu

6. Ako se ne osvesti, pozovite hitnu pomoć

7. Ako osoba ima nagon za povraćanjem, okrenite je na bok i pozovite hitnu pomoć

 

 

Kako lečiti opekotine

- Hladne obloge. Nakvasite čistu krpu i stavite je na opekotinu. Postupak ponavljajte nekoliko puta dnevno, a krpu na opekotini držite pet do deset minuta

- Istuširajte se hladnom vodom i pažljivo obrišite peškirom, ali neka koža ostane malo vlažna kako bi mogla da upije hidrantnu kremu

- Preparate od aloe vere možete nanositi na opekotine nekoliko puta dnevno ili napravite hladne obloge od nje

- Na tkaninu možete naneti hladno mleko, a zatim je stavite na opekotinu. Mkoristiti i običan jogurt svakih 20 minuta tokom nekoliko sati

- Pijte puno vode ili hladnog čaja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading