BEZOBRAZLUK Papreni piknik od nekoliko sati u Bojčinskoj šumi: Pljačka roditelja, izlet 1.700 dinara
Alo

 

Redakciji Alo! javili su se ogorčeni roditelji beogradske Osnovne škole „Siniša Nikolajević“. Za njihovu decu, naime, pretposlednjeg dana škole, sledećeg ponedeljka, organizovan je izlet u Bojčinsku šumu, nadomak glavnog grada.

- Šokirani smo ne samo cenom, mada je to čista pljačka jer deca sama nose sendviče, grickalice, sokove, vodu, već pre svega načinom organizacije. Sve je navrat-nanos. Drugo, iako izlet navodno nije obavezan, u školi nisu organizovali nastavu ili bar boravak za decu koja ne bi išla na izlet. Ko da mi čuva dete, i suprug i ja radimo - pita se majka jednog učenika, naglašavajući da govori u ime većeg broja roditelja.

DO ČETVRTOG RAZREDA

Izlet je predviđen za đake od prvog do četvrtog razreda. Iz programa koji su nam roditelji poslali ne može se zaključiti zašto je određena tolika cena. Kako stoji u ponudi, obilaze se Manastir Fenek i Bojčinska šuma.

- Ulaz se ne plaća ni u manastir ni u Bojčinsku šumu. Škola je obezbedila prevoz, a od aktivnosti su predviđeni šetnja trim-stazom, što je takođe besplatno, jahanje konja ili vožnja fijakerom, deca biraju sama između ove dve aktivnosti, kao i obilazak farme mangulica. Pa šta tačno toliko košta? Uzgred, do Jakova vozi i GSP, eto koliko ih daleko škola vodi - priča naša sagovornica.

Prema onome što smo čuli kada smo pozvali upravu kompleksa u Bojčinskoj šumi, cena jahanja konja za pet krugova je 200 dinara, međutim, kada je gužva, što je u ovom slučaju garantovano, deca jašu dva-tri kruga za 100 dinara. Slične su cene i za vožnju fijakerom. Uz to, logično je da organizator izleta dobija i popust na ovako veliku grupu, pa je cena još niža.

 

SAMO JEDNA PONUDA

Vlatko Kljajić, direktor OŠ „Siniša Nikolajević“, za naš list tvrdi da, što se tiče cene, ni on ni škola na to ne mogu da utiču. 

- Agencija daje svoju cenu. Mi anketiramo decu, ko hoće on ide, nije obavezno. Još nije sigurno da ćemo ići, prvo da vidimo broj zainteresovane dece, a zatim prolazimo kroz proceduru: odeljensko veće, nastavničko veće i savet roditelja. Ali pošto zakon ne prepoznaje poludnevni izlet, to je ambijentalna nastava, kao odlazak u pozorište, ne radi se nabavka ni javna ni bilo koja. Mi ekskurzije i rekreativne ne radimo jer za to treba velika nabavka koja traje mesec dana, nemamo kad to da uradimo. A ovo je dobro da se deca posle godinu dana spoje jednom konačno i da se upoznaju, prvaci se ne poznaju uopšte pošto su odeljenja bila podeljena - kaže Kljajić.

Ipak, na pitanje da li su tražili više ponuda odgovara da nisu i to ovako obrazlaže:

- Kad tražite više ponuda, morate da date rok dva-tri dana, a utorak je poslednji dan. Pritom, policiji se četiri dana ranije prijavljuje autobus, oni moraju da izađu na proveru bezbednosti. Ili ćemo ići ovako kako nam je ponuđeno ili ništa. Ministarstvo je 17. skinulo zabranu, nismo imali vremena za nešto drugo.

Šta deca dobiju za 1.700 dinara

- prevoz do Bojčinske šume

- animacija

- jahanje konja ili fijaker (po izboru)

- obilazak farme mangulica

- obilazak Manastira Fenek

- šetnja po trim-stazi

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading