NEMA VIŠE ROMINGA! Menjaju se pravila na Balkanu, evo od kada ćete moći da zovete a da ne platite paprenu cenu!
EPA

To u praksi znači da će građanima Srbije ostati više novca u džepu jer će moći da vode razgovore, da razmenjuju SMS poruke i koriste prenos podataka po ceni domaćeg mobilnog saobraćaja, nezavisno u kojoj se državi nalaze, odnosno više neće postojati paketi vezano za roming i komunikacija u mobilnom saobraćaju biće ista kao da su kod kuće.

Raspitajte se o detaljima

Milan Dobrijević, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija zadužen za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj, upozorio je ipak građane, da se pre korišćenja usluga rominga, dobro raspitaju i informišu o detaljima kod svojih operatora jer je moguće da postoje ograničenja u potrošnji koja zavise od tarifnog paketa, i za pripejd i za postpejd korisnike.

Politika fer korišćenja

On je dodao da je cilj da građani nastave da koriste usluge svojih operatora jednako povoljno i u mrežama drugih operatora u regionu, ali da to, kako je naglasio, ne zloupotrebljavaju tako što će ostvarivati veću potrošnju u romingu u odnosu na domaći saobraćaj.

- Jedino ograničenje biće takozvana politika fer korišćenja, gde regulatori propisuju nivoe fer upotrebe. To zapravo i nije ograničenje, već samo način da se spreči prekomerno korišćenje i zloupotreba. Konkretno, taj propis sprečava da korisnik iz BiH, na primer, kupi karticu u Srbiji a onda je koristi u svojoj zemlji kao da je lokalna - istakao je Dobrijević.

Prema njegovim rečima, politika fer korišćenja nije prepuštena volji operatora i te nivoe propisuju regulatori, a oni su identični onima koji važe u EU, pa će operatori u skladu sa važećim propisima i opštim uslovima poslovanja utvrđivati da li je došlo do prekomerne potrošnje.

- Ukoliko se utvrdi da je došlo do zloupotrebe, operatori šalju korisniku upozorenje u kojem ga obaveštavaju da mogu primeniti dodatnu naknadu za roming - naglasio je Dobrijević.

Ukidanje rominga od 1. jula deo sporazuma iz 2019.

Naknade za roming u regionu Zapadnog Balkana se ukidaju od 1. jula ove godine, shodno Regionalnom sporazumu o romingu koji je potpisan 2019. u okviru Drugog digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu.

Taj sporazum je predviđao postepeno snižavanje cena rominga u nekoliko faza, počev od 1. jula 2019, zatim od 1. januara 2020, pa od 1. jula 2020, a od 1. jula ove godine potpuno ukidanje naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading