RODITELJI, PAZITE NA SVOJU DECU Sunčanica može da bude uvod u epi-napad
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Vaspitačice, ja ne bih više da se igram - nije baš česta rečenica za jednog vrtićkog dečaka.

Ako je u pitanju dete koje inače ne stane po ceo dan i kojem igre nikada nije dosta, ta izjava bi trebalo da bude znak za uzbunu i da je vreme merenje temperature. A nikako za slanje u sobicu, gde će samo da odspava. Ipak, upravo to se desilo juče u jednom beogradskom vrtiću.  

Padamo jer nismo navikli na vrućinu

Još jedan od razloga za masovno padanje ovih dana je što se još nismo navikli na toplo vreme. Prema rečima dr Stefanović, imali smo promene vremena, dugo je bilo hladno, nismo se aklimatizovali i to je prouzrokovalo povećan broj slučajeva sunčanice.

Istog dana kada je ceo Balkan potresla vest o smrti deteta koje je zaboravljeno u automobilu na suncu i koje je zbog posledica vrućine i gladi na licu mesta preminulo, beogradski lekari bili su svedoci više desetina slučajeva sunčanice. Iako ovaj poremećaj uglavnom povezujemo sa decom, sunčanica ovih dana obara i odrasle svih dobi, kažu lekari.

Nažalost, slučaj deteta iz Knina nije ni prvi ni jedini, a glavni uzrok ovakvih situacija je pretopljavanje.

Roditelji ili stariji bi sunčanicu trebalo da prepoznaju po nekoliko znakova, kaže dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

Redosled postupaka

- Istuširajte sebe/dete mlakom, hladnom vodom

- Obloga od peškira koji je pokvašen hladnom, ali ne ledenom vodom oko vrata i na prevoje

- Puno hladnih, ali ne ledenih napitaka (voda, limunada)

- Zamračena soba

- Odmaranje

- Ibuprofen ili paracetamol

- Crvenilo, povišena temperatura, crvene uši, suva koža, malaksalost, klonulost. Roditelji ili drugi koji poznaju dete ne mogu da ne primete takve promene, pogotovo ako se radi o detetu koje je inače zvrk, živahno jer oni prosto klonu, nemaju snage, muti im se, imaju mučninu, povraćaju - objašnjava dr Stefanović.

Razlog takvog stanja je izloženost, posebno kože glave i potiljka sunčevim zracima i toploti.

- To može da bude direktna izloženost sunčevoj svetlosti, ali ne mora da bude. I boravak u pretoploj prostoriji je takođe opasan. Kada je u pitanju vrtić, kao u navedenom primeru, to su sobe sa dosta dece koje se lako zagreju. Moraju se uključiti klime, ne smeju se pretopliti. Ako su napolju, najbolje je da sednu u neku debelu hladovinu - objašnjava ona.

Dete sa sunčanicom treba posebno tretirati.

Zašto zamračena soba

- Važno je da bude zamračena prostorija da ne dođe do stimulacije mozga jer tu su prošireni krvni sudovi u mozgu i može doći do otoka mozga i epi-napada, tako da moramo da zaustavimo taj proces - savetuje dr Stefanović.

- Za početak treba rashladiti dete, staviti mu hladne obloge, davati mu dosta hladnih napitaka, ali ne preterano hladnih, zamračiti sobu, isključiti igrice, kompjuter, telefon, jer su to sve stimulansi koji bi mogli da dovedu do epi-napada. U slučaju da temperatura ne može da se obori, dajte detetu  paracetamol i pratite ga. Najbolje roditelj zna da li je ponašanje deteta uobičajeno ili nije. U slučaju da ne prestaje glavobolja, temperatura, dete tone, mora da se odvede lekaru - upozorava dr Stefanović.

Na isti način treba da se ponašaju i odrasli koji osete posledice sunčanice, kao što su mučnina,  vrtoglavica, povišena temperatura usled preterane izloženosti toploti.

Štede struju, ne uključuju klimu

Kako kaže dr Stefanović, često se problem napravi i kada odrasli, u strahu od prehlade, ne žele da uključe rashladne uređaje.

RODITELJI, PAZITE NA SVOJU DECU Sunčanica može da bude uvod u epi-napad

Shutterstock

 

- Nekada se roditelji bune, pa traže vaspitačima da isključuju klima-uređaje, a nekada se i oni sami pribojavaju prehlade, pa deca borave u pretoplim prostorijama. Uvek upozoravam: mnogo veći problem može da nastane ako je detetu pretoplo nego ako se prehladi od klime! Sunčanica nije naivna stvar, mnogo je teže lečiti nju nego prehladu. Slobodno rashladite prostor. Naravno, i to treba da ostane u granicama normale, da ne bude previše hladno - kaže sagovornica Alo!

Nikako ne ostavljajte dete samo

Kada ima visoku temperaturu, dete nikako ne bi smelo da ostaje samo duži vremenski period, kaže dr Ivana Stefanović.

- Fras je najmanje što može da se desi u takvim situacijama, zato ga nikako ne smete ostaviti bez nadzora. Rashlađivanje, obloge, napici, redovno proveravanje stanja tada su obavezni - savetuje ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading