Formulari, potvrde i testovi komplikuju odlazak u Grčku: Srbi odustaju od omiljnog letovališta, odlaze na druga mora
Alo.rs/ Shutterstock

Od početka letnje sezone, Grčka je uvela brojne uslove za ulazak u zemlju koje dodatno menja, ali u smeru minimalnog olakšavanja i dodavanja nove obavezne dokumentacije. Ove mere odbijaju veliki broj turista jer komplikuju pripremu puta za odmor, pa izgleda da će mnogi građani ove godine promeniti svoju omiljenu turističku destinaciju. Mnogi se plaše i da bi Grčka u nekom trenutku, kao i prošle godine, mogla da zatvori granicu zbog korone ili da uvede stroža pravila u nekim regijama ako skoči broj obolelih. Previše je „šta ako“ u planiranju letovanja, pa ne čudi što jedan deo turista, iako nerado, odustaje od grčkog mora.

Iako je bilo reči o popuštanju nekih mera koje bi olakšale situaciju, uvedene promene dovele su do minimalnih olakšica, ali i do novina koje predstavljaju nove komplikacije za turiste.

Od predloga da se promeni starosna granica za decu za koju je neophodan PCR test, dobili smo pomeranje za samo jednu godinu, odnosno umesto pet starosna granica je pomerena na šest godina.

- Grčka je odlučila da pomeri starosnu granicu za decu kojoj je dozvoljen ulazak u zemlju bez PCR testa, ali za jednu godinu, tako da sada važi za mališane do šest godina starosti - saopštio je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

Nemaš masku? Plati 300 evra!

Još jedan uslov turistima, nošenje maske na otvorenom i zatvorenom, izuzev na plaži, predstavlja problem, ali i trošak od 300 evra ukoliko ne ispoštuju ovu meru. Niko na moru ne želi da razmišlja o kaznama, posebno ne ovako paprenim.

Uz to, Grčka još ne priznaje antigenski test.

- Postoji inicijativa njihovog ministarstva turizma da se i ta vrsta testiranja prihvati za prelazak granice - dodao je Seničić.

Pored ovog „olakšanja“, Grčka je uvela da je za putovanje na neko od ostrva trajektom ili brodom neophodno, pored ostale dokumentacije za prelazak granice, pre ukrcavanja popuniti još jedan upitnik sa osnovnim informacijama.

Pre nego što se putnici ukrcaju na trajekt, prilikom kupovine karte treba da popune upitnik onlajn ili da ga zatraže od osoblja. U upitnik je potrebno upisati ime trajekta, kompaniju i u koliko sati je planirano ukrcavanje.

Takođe, za one koji su planirali da putuju avionom, Grčka je najavila produženje ograničenja avio-saobraćaja do 14. juna.

Dok je za ulazak u Grčku potrebno mnogo dokumentacije, druge zemlje olakšavaju procedure, pa letovanje čine jednostavnijim.

Za ulazak u druge zemlje potrebna je uglavnom potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test, dok neke zemlje prihvataju i negativan antigenski test.

Sa druge strane, u Crnu Goru i Albaniju može se ući bez ikakvih posebnih uslova, što privlači brojne turiste iz Srbije.

Anketa - Podeljena mišljenja

Ognjen Predojević: Do Crne Gore jednostavnije

- Da planiram letovanje popriličan problem predstavljala bi mi dokumentacija neophodna za prelazak granice. Ako bih išao negde na more, to bi bilo u Crnu Goru zato što je najjednostavnije, nema nikakve procedure i samo je jedan granični prelaz, što je najbitnije, nema nepotrebnog mučenja.

Jasmina Simić: Vakcinisana sam, hoću u Grčku

- Što se tiče putovanja i prelaska granice, procedura mi ne predstavlja nikakvu komplikaciju zato što sam vakcinisana i uskoro ću izvaditi zeleni sertifikat. Za dodatnu dokumentaciju se nisam raspitala, ali ni to mi nije nikakav problem, lako ću izvaditi šta treba.

Dragana Bulj: Crna Gora kao i svake godine

- Planiram letovanje ove godine u Crnu Goru. Tamo imam porodicu i svake godine idem i na primorje i u druga mesta. Kada su u pitanju druge zemlje, kada bih imala neki plan sa društvom procedura mi ne bi bila nikakav problem.

Filip: Biraću prema uslovima putovanja

- Ne znam još da li ću letovati, ali mere mi naravno predstavljaju dodatni problem. Ako budem rešio da putujem na moj izbor mesta će definitivno uticati uslovi za prelazak granice - rekao je Filip.

Aleksandra: Idemo u Grčku

- Ove godine sam izabrala Grčku. Vakcinisana sam, tako da me mere ne sprečavaju da putujem. Nećemo ići trajektom, nisam se dodatno informisala šta je sve potrebno za prelazak granice, ali to mi svakako nije nikakav problem - kazala je Aleksandra.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Lex Specialis

11.06.2021 08:35

Toliko komplikujete u tekstovima situaciju u Grckoj da je to neverovatno,kao da smisljeno to radite. Ja sam u Grckoj sa porodicom. Sopstvenim prevozom sam dosao. Od papira sam popunio PLF formular (nekih 5 minuta mi je trebalo), vakcinisani smo, dok smo za jedno dete uradili PCR. Na granici naravno nije bilo guzve, sve smo zavrsili za minut-dva. U Grckoj se maske nose u prodavnicama (kao i kod nas),na ulici retko ko nosi masku,nema kaznjavanja (licno video policiju koja ne preduzima nikakve mere prema onima koji ne nose masku), dozvoljeno je putovanje iz mesta u mesto turistima (i ako pisete da nije), organizuju se izleti... Skoro sve radnje,kafici i taverne rade. Mozda je popunjenost smestajnog kapaciteta nekih 20-30%. Ima dosta i stranaca (najvise Poljaka). Toliko od mene,sa lica mesta. Ne sedim u redamciji i ne pisem narucene tekstove.

Gnu

11.06.2021 18:22

Ko neće da se vakciniše, neka plaća PCR testove.