VRTIĆI DANAS OBJAVLJUJU LISTE UPISA! Roditelji, čiji su mališani "ispod crte", imate pravo žalbe do ovog datuma
BeoInfo

Predškolske ustanove će danas objaviti preliminarne rang-liste dece koja su upisana u obdanište. Roditelji, čiji su mališani "ispod crte", imaju rok da 16. juna za podnošenje žalbe nadležnoj upisnoj komisiji. Za 13.944 mesta, konkurisalo je 18.996 mališana. Kvotom je predviđeno 2.758 mesta u vrtićima, 5.922 u jaslene grupe, 4.634 za četvorosatni pripremni predškolski program, 618 za celodnevi PPP i 17 za razvojne grupe.

Skoro dve trećine molbi je za pet predškolskih ustanova - Novi Beograd, Zemun, Palilula, Čukarica, Voždovac i Zvezdara. Na Savskom vencu, u Sopotu, Lazarevcu, Barajevu, kao i na Starom gradu i Vračaru će, po svemu sudeći, svi zainteresovani biti upisani.

- Kapacitete konstantno proširujemo, izgradnjom novih vrtića ili adaptacijom pogodnih prostora. Ovo je godina kada će lista čekanja biti na minimumu u poslednjih deset godina. Uoči konkursa imali smo oko 2.000 dece na čekanju, a podsetiću da je 2017. godine iznosila 10.000 dece. Danas, u sistemu predškolskog obrazovanja imamo oko 35.000 dece više nego pre osam godina. Nećemo stati sa otvaranjem novih mesta, dok god postoji potreba za njima, a svake godine smo sve bliži krajnjem cilju, ukidanju liste čekanja za vrtiće - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Gak je ponovio da će Grad i ove godine subvencionisati boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama do 80 odsto od ekonomske cene u državnim vrtićima. Tako će roditeljima biti uplaćivano po 22.412 dinara, ako dete ide u vrtić ceo mesec. Uslov je da uzmu odbijenicu da za dete nije bilo mesta u državnom vrtiću, i upišu ga u privatno obdanište.

Najveća "gužva" biće u voždovačkim vrtićima, za koje je i pre isteka roka, interesovanje duplo veće od raspoloživih kapaciteta. Predškolske ustanove za koje vlada veliko interesovanje, ako imaju prostornih i kadrovskih mogućnosti, mogu tražiti proširenje upisne kvote za petinu. Prevedeno u brojke to bi značilo dodatnih oko 2.000 mesta.

Proširenje kapaciteta

U odnosu na prethodnu godinu, broj mesta u predškolskim ustanovama je veći za oko 1.250 mesta. Takođe, nastavlja se sa širenjem kapaciteta državnih vrtića u prestonici.

Trenutno se gradi pet predškolskih ustanova - na Bežanijskoj kosi, a druge su u Zemunu, u Belom Polju u Obrenovcu, Filmskom gradu na Čukarici i na Novom Beogradu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading