DR RADMILO JANKOVIĆ SAOPŠTIO DOBRE VESTI Normalan život, bez maske i distance, najranije početkom 2022.
Pink printskrin

 

Najranije početkom 2022. godine verovatno ćemo moći opet da živimo normalno, bez maske i distance, kaže prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš. Ne pre toga jer, iako se trenutna epidemiološka situacija bliži ozbiljnom smirivanju, čak i preko svih mojih očekivanja, virus će nam se na jesen sigurno vratiti, kaze on.

"Evo, i Niš se za kovid pacijente sveo samo na Infektivnu kliniku. Imamo svega 16 pacijenata, danima smo bez ijednog prijema u Infektivnu, što se ne beleži od početka epidemije. Upravo su iz kovid sistema izašle bolnice u Sokobanji i Paraćinu, Kruševac ima svega četiri pacijenta, Kraljevo dva. I sam sam iznenađen ovako dobrom situacijom. Ali čeka nas četvrti talas u septembru...", upozorava on.

On tvrdi da će virus u većem obimu cirkulisati kroz populaciju svih država najesen, i onih gde je broj vakcinisanih veći i onih gde je manji. Letos će se povući ka južnoj hemisferi i tek ćemo videti da li će biti velike ekspanzije u Južnoj Americi i Africi, kao prošlog leta., dok će se u Evropu vratiti već početkom jeseni i ponovo početi da zaražava nezaštićene.

Najveći broj ljudi stekao je imunitet vakcinacijom ili prirodnom infekcijom. Nikada više ne bi trebalo da imamo veliki broj zaraženih, kaze doktor i dodaje da je teoretski moguće da se stvori soj koji će imati veću virulentnost pa zaraziti mnogo ljudi, brže se širiti, izazivati teže kliničke slike. Ali, s druge strane, virusu je sve teže da nađe način da živi s ljudima i u prirodi, tako da Janković ne isključuje manje patogenu mutaciju.

Svi podaci govore da su sve vakcine dovoljno efikasne da spreče nove velike talase i pikove. Ipak, još uvek je isuviše kratak period od početka imunizacije, pa ne možemo biti sigurni da nećemo morati sledeće godine opet da se vakcinišemo, zaključuje direktor UKC Niš i dodaje da se kolektivni imunitet ne moze dostići bez vakcinacije mladih.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading