POVRATAK U NORMALU Prof. dr Milika Ašanin za Alo! priča o listama čekanja za operacije i preglede - ZA STENT, KUK I KATARAKTU SE NAJDUŽE ČEKA
Alo

Kako za Alo! kažu sagovornici iz Ministarstva zdravlja, jasno je da je mnogo toga propušteno, pre svega jer su gotovo svi kapaciteti i veći deo medicinskog kadra bili okupirani borbom protiv korone. Srećom, naglašavaju, nisu se formirale dugačke liste čekanja.

Prema onom što se može videti na centralizovanim listama čekanja u bazi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), pacijenti će najduže čekati na intervencije na koje se čekalo i pre korone. Tako je, na primer, na listi čekanja za operaciju katarakte u Kliničkom centru Srbije (KCS) 1.028 ljudi. Poslednji sa spiska doći će na red 31. decembra ove godine. To je mnogo bolje nego što je bilo ranije, a za to je najzaslužnija činjenica da su i privatne klinike ušle u program operacija katarakte o trošku države.

HRONIČNE BOLESTI

Po tradiciji, nekoliko meseci se čeka i na koronarografiju srca, ugradnju veštačkog kuka, stenta...

Ono što je najvažnije, za onkološke pacijente liste čekanja gotovo da nema, mada je Institut za onkologiju i radiologiju preopterećen. Tamo se na pojedine preglede i terapije čeka jedino zbog toga što je u toku ugradnja nove opreme, ali sve bi trebalo da bude završeno u naredna dva meseca.

Kako za Alo! kaže Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije, zbog korone se jeste sve odlagalo, ali oni koji su imali urgentna stanja primani su i lečeni bez problema.

- I one koji imaju hronične bolesti pa im se stanje destabilizovalo ili im je bolest bila u pogoršanju takođe smo primali i lečili. Oni koji su mogli da sačekaju, odlagani su - objašnjava Ašanin.

POVRATAK U NORMALU Prof. dr Milika Ašanin za Alo! priča o listama čekanja za operacije i preglede - ZA STENT, KUK I KATARAKTU SE NAJDUŽE ČEKA

Alo

 

Naš sagovornik precizira šta će biti dalji koraci:

- Sada ćemo da uradimo preseke, da ponovo reevaluiramo te liste čekanja. Moramo da kontaktiramo sa pacijentima, da napravimo nove liste. Što se tiče lista čekanja, najveći zastoj imamo na ortopediji, kod ugrađivanje endoproteze kolena i kuka. Tu imamo najveće liste jer je specijalna ortopedska bolnica Banjica u dva navrata bila u kovid sistemu. I uopšte se nakupilo tih pacijenata, dok smo mi, s druge strane, u tom periodu jako bili opterećeni traumama. Kad to kažem, pre svega mislim na pacijente mahom iz saobraćajnih nezgoda - kaže dr Ašanin.

BIĆE PRERASPODELE

Prema njegovim rečima, podrazumeva se da će biti preraspodele pacijenata između zdravstvenih ustanova.

- Mi smo drugo vremena bili jedina civilna bolnica jer su sva četiri KBC bila u kovid sistemu. Sada, njihovim izlaskom iz kovid sistema, pacijenti će se prvenstveno vratiti svojoj bolnici, tamo gde su se i ranije lečili, pre korone. Postoji mogućnost prebacivanja pacijenata, to nije nikakav problem - zaključuje direktor KCS za Alo!

POVRATAK U NORMALU Prof. dr Milika Ašanin za Alo! priča o listama čekanja za operacije i preglede - ZA STENT, KUK I KATARAKTU SE NAJDUŽE ČEKA

Alo

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading