VESIĆ: Danas u Beogradu vakcinisano 50,2 odsto stanovništva, a revakcinisano 43 odsto
Tanjug

"Ovo je veliki uspeh građana i građanki Beograda. Čestitam im na tome. Danas ćemo u Beogradu imati više od 700.000 vakcinisanih i 600.000 revakcinisanih i to je velika pobeda svih nas", rekao je Vesić.

Naveo je da je u devet od 17 beogradskih opština vakcinisano više od polovine stanovnika. "Radi se o Starom Gradu sa skoro 70 odsto, Savskom vencu sa oko 68 odsto, Vračaru gde je vakcinisano oko 65 odsto, zatim Rakovici, Novom Beogradu, Voždovcu, Čukarici, Zemunu i Paliluli. Od preostalih osam opština najslabiji procenat vakcinacije je u Obrenovcu i Lazarevcu, ali čak i u tim opštinama nije ispod 35 odsto ukupnog punoletnog stanovništva", rekao je Vesić navodi se u saopštenju Gradske uprave.

U Beogradu je, precizirao je, dato ukupno 1.297.367 doza vakcina. Najavio je da će u ime grada Beograda već sutra pisati Kriznom štabu i tražiti da se na teritoriji grada Beograda dozvoli rad ugostiteljskih objekata do jedan sat po ponoći. "U Beogradu je juče bilo 50 zaraženih od 274 koliko ih je bilo u Srbiji. To je oko 18 odsto, a mi u stanovništvu Srbije učestvujemo sa 25 odsto. To je posledica imunizacije koja se u Beogradu najbolje odvija. Prema tome, kada u gradu kakav je Beograd imate 50 zaraženih stvarno nema smisla da kafići i restorani rade samo do 22 sata", rekao je Vesić.

Izrazio je nadu da će većina gradova u Srbiji do 21. juna preći prag od 50 odsto i podsetio da je Beograd to već učinio. "Nema razloga da Beograd i sredine koje budu imale više od 50 odsto vakcinisanih 21. juna ne budu otvoreni za koncerte, svadbe, kongrese, festivale uz poštovanje protokola i svih epidemioloških mera. Beograđanke i Beograđani zaslužuju da budu nagrađeni jer su bili najbolji kada je vakcinacija u pitanju. Oni su to zaslužili, a ja sam tu da u njihovo ime to tražim", zaključio je Vesić.

Govorio je i o izgradnji beogradskog metroa koja, naveo je, počinje u novembru, 50 godina od kada je prvi put obećan. Pojasnio je da je na trasi prve linije budućeg metroa završeno oko 90 odsto geoloških istražnih bušotina od 123 planiranih, a laboratorijski ispitano oko 50 odsto. Naveo je da se u zavisnosti od potreba buši na različitim dubinama, tako da se na Banovom brdu išlo do 45 metara, koliko će i inače biti prosečna dubina budućeg metroa, dok su se na Dorćolu analize obavljale na oko 19 metara jer je tu planirana tolika dubina.

"Geološka istraživanja se rade da bi na osnovu toga naš partner ''Pauer Čajna'' mogao da projektuje mašinu ''krticu'', koja će kopati tunel prečnika deset metara. Tokom juna raspisujemo konkurs za prvih 19 metro stanica", rekao je Vesić. Dodao je da će prva linija metroa imati 21 stanicu, na ukupnoj dužini od 21,1 kilometar, te da će u projektovanje biti uključene naše mlade arhitekte. "Takođe, trenutno se radi i katastar rizika, što znači da se na čitavoj trasi snima svaka zgrada kako bismo znali kakvi su im temelji i u kakvom su stanju. Sa kompanijom ''Ežis'' vrlo brzo treba da potpišemo ugovor za projektovanje druge linije i za idejno rešenje treće linije", rekao je Vesić.

Naveo je da će i druga linija metroa imati 21 stanicu, na ukupnoj dužini od 19,2 kilometra i dodao da će ta linija počinjati u Železničkoj stanici "Zemun", a završavati u Mirijevu. "Treća linija imaće ukupno 20,8 kilometara i takođe 21 stanicu. Plan je da treća linija ide od Bloka 72 do Banjice 2", kazao je Vesić. Dodao je da je plan i da se BG vozom povežu prigradske opštine sa gradom i podsetio da trenutno postoje linije Batajnica-Ovča oko 31 kilometar, Resnik-Ovča oko 36 kilometara, Mladenovac-Ovča 62 kilometra i Lazarevac-Ovča 68 kilometara.

"To je ukupno 197 kilometara i 104 polaska dnevno. Kada budemo napravili nove linije, imaćemo 223 kilometra i 76 stanica. Gradimo dva mosta, depo, duple koloseke prema Lazarevcu i Mladenovcu. Suština je da će građani ''u špicu'' imati na svakih 20, 25 minuta voz do centra Beograda, a ''van špica'' na 45 minuta, do sat vremena", rekao je Vesić. To će, dodao je, značiti da Beograd postaje jedna celina i da građani mogu da žive u tim opštinama, a da rade u centru grada i obratno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading