AKO IDETE U GRČKU - VAŽNO JE DA ZNATE: Ukoliko ste pozitivni na testu obavezan KARANTIN od 14 dana ili kazna 5.000 evra!
Tanjug

Na graničnom prelazu Evzoni nema gužve, vozila se u oba putna pravca zadržavaju desetak minuta, a kako su rekli u Graničnoj policiji intenzitet saobraćaja se povećava iz dana u dan, ali najveće gužve ipak očekuju od sredine idućeg meseca.

Da bi ušli u Grčku naši državljani moraju imati potvrdu o vakcinisanju ili negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata i popunjen PLF obrazac. I na samom graničnom prelazu se nasumično testiraju putnici.

"Ukoliko je pozitivan rezultat, putnik ostaje ovde u karantinu 14 dana, ukoliko to ne ispoštuje plaća kaznu od 5.000 evra. Putnik sa rezultatom pozitivnim na koronavirus može se vratiti i kući", kaže Petru Andreas, granična policija Grčke. 

Gužve nema ni u poznatim grčkim letovalištima, ni na plažama, ni na ulicama, ali epidemijske mere se moraju poštovati. Zaštitne maske su obavezne svuda sem na plaži, u sobi ili apartmanu.

"Samo terasa, a na terasi moramo imati alkohol za svaki sto, mora dva metra da imamo", navodi Atanasijus Kavagidis, ugostitelj iz Paralije.

"Što se tiče mera ovde poštujemo ih tako što sa maskama uđemo u radnju i prođemo kroz hotel do svoje sobe, a što se tiče restorana uglavnom na terasama na otvorenom nismo koristili maske", ističe Vladimir Rilak iz Kruševca.

"Iako su roditelji vakcinisani, obavezan je pi-si-ar za decu, a ta cifra je jedan dobar aranžman za celu porodicu", dodaje turistkinja iz Srbije.

I turisti i domaćini očekuju popuštanje mera najvljeno za početak juna.

Komentari (0)

Loading