DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ O BORBI SA VIRUSOM: Mladi će zadati završni udarac koroni, vakcinacija je ključ
TANJUG/ RADE PRELIC

 Do ovog momenta vakcinisano je oko 90 odsto korisnika ustanova socijalne zaštite. Pokazali su se kao izuzetno odgovorni i juče smo po prvi put od početka pandemije imali jednocifren broj obolelih - navodi Kisić Tepavčevićeva.

Ističe da je pored zaposlenih do ovog momenta vakcinisano nešto manje od 80 odsto svih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite - socijalnih radnika, negovatelja, kuvara, spremača.

Objašnjava da je vest za medije bila kada je virus ušetao u ustanovu socijalne zaštite, ali, kako kaže, treba ukazati da ogromnim trudom zaposlenih u tim ustanovama u većini nije bilo zaražavanja, sve se činilo da se smanji rizik unosa i širenja virusa.

Objašnjava da su od pre dva meseca uz određene uslove dozvoljene i posete u domovima za stare.

- Dozvoljene su posete, odlasci, za sve vakcinisane korisnike nije potrebna ni izolacija nakon povratka u kolektiv. Međutim, i dalje je potrebno poštovanje svih epidemioloških mera da se ponovo ne bi desilo unošenje virusa - objašnjava ministarka.

Vakcinacija je ključ

Govoreći o vakcinaciji mladih navodi da oni na početku kao i svuda u svetu nisu bili prioritet za vakcinaciju, ali da se sada situacija menja.

- Prioritet su bili najstariji sugrađani zatim oni sa hroničnim oboljenjima i oni koji su bili profesionalnio najugroženiji. Tako ako sada pogledamo procenat vakcinisanih po uzrasnim grupama svuda u svetu je najmanji u najmlađim uzrasnim grupama jer oni nisu bili prioritet, ali sada je došao red na njih. Upravo njima je pripala uloga da daju završni udarac ovom virusu - ističe Kisić Tepavčevićeva.

Objašnjava da je pre nešto manje od mesec dana uzrasni kriterijum u našoj zemlji snižen na 16 godina i kako kaže, značajan broj mladih se odazvao na vakcinaciju.

Navodi da vakcina ima, da građani mogu da biraju između četiri cepiva, i poručuje da je "svako od nas podjednako bitan, da ne možemo da uspemo ako ne budemo ujedinjeni protiv virusa".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading