Sabor zaseda i popodne, na dnevnom redu izbor vladika!
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC


Profesorka Basara je odlikovana na predlog trojice paroha iz Hamburga, koji je Sinodu dostavio vladika Grigorije.

Profesroka Basara je je poznati svetski stručnjak u oblasti hematologije, onkologije i transplantaciji matičnim ćelijama, a odikovanje joj je dodeljeno za uspeh u lečenju ljudi od najtežih bolesti.

Očekuje se da će Sabor nastaviti zasedanje popodne i da će na dnevnom redu biti izbor i raspoređivanje mitropolita i vladika na upražnjena mesta u mitropolijama i eparhijama.

Na popodnevnoj sednci Sabor bi trebalo da izabere dva mitropolita i jednog episkopa - na upražnjena mesta u eparhiji valjevskoj, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Zagrebačko-ljubljanskoj.

Kako su ranije preneli neki mediji, Sabor neće birati mitropolita zagrebačko ljubljanskog, već će patrijarhu Porfiriju biti produžena administracija nad tom mitropolijom.

Sabor zaseda i popodne, na dnevnom redu izbor vladika!

Patrijarh Porfirije FOTO: Alo, Masanori Josida

 


Najavljen je ranije i izbor naslednika mitropolita Amfilohija u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a kandidat za tu pozciju je aktueli administrator, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

S obzirom na najnovija dešavanja u vezi potpisivanja Temeljnog ugovora države Crne Gore i SPC moglo bi se dogoditi da Sabor i izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odloži, a da vladiki Joanikiju takođe produži administraciju.

Po okončanju majskog zasedanja najavljeno je saopštenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading