Zeleni digitalni sertifikat – svi podaci neophodni za putovanje na jednom mestu
Foto: Shutterstock

 

Zeleni sertifikat ili kovid pasoš sadrži informacije o primljenim dozama, da li je korisnik radio i koji serološki test i da li je bolovao od koronavirusa, rekao je gostujući u "Beogradskoj hronici" Mihailo Jovanović.

"Pratili smo šta se dešava u Evropskoj uniji, SZO, pa i Kini i napravili smo našu verziju. Takođe, ima kju-ar kod da se ti podaci lakše očitaju, a ima i električni pečat kao dodatnu zaštitu od zloupotreba", rekao je direktor Kancelarije za e-Upravu.

EU još razmatra kako će da se postavi prema zemljama koje su van Unije, ali naše sertifikate već priznaju Mađarska, Grčka, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Očekujemo da će i Evropska komisija početkom juna da zauzme zvaničan stav. Do tada naši građani mogu da koriste ove sertifikate za putovanja, jer sadrže one podatke koje sve zemlje uglavnom traže bilo o vakcinaciji ili urađenom pi-si-ar testu. Najbolje je da se građani vakcinišu, jer taj podatak je dugotrajan za razliku od testova čije je važenje uglavnom ograničeno na 72 sata", ističe Jovanović.

Do potvrde se takođe dolazi onlajn, potrebno je da se građani registruju na portalu e-Uprave i moći će da izaberu srpsko-englesku verziju sertifikata, kao i srpsko-kinesku za one koji putuju na Daleki istok.

Digitalizacija koju je Vlada Srbije stavila kao jedan od prioriteta doprinela je da u epidemiji mnoge stvari uradimo brže i jednostavnije, poručuje Jovanović.

"Ubrzana digitalizacija je pomogla u velikoj meri da dočekamo spremno ovakvu situaciju i omogućila je građanima elektronske uplate, upis u škole, vakcinaciju", naveo je Jovanović.

Iako je bilo slučajeva da se preko interneta za novac nude lažne potvrde o urađenom pi-si-ar testu, Jovanović kaže da je u pitanju klasična internet prevara.

"Mada liče, pa čak imaju i kju-ar kod, ukoliko ga učitate ili odete na adresu sa koga se potvrda šalje ona vas vodi na adresu koja nije državna. Mi smo juče alarmirali nadležne institucije i obavestili građane da ne nasedaju i ne uplaćuju novac, a takvi domeni su u međuvremenu zabranjeni i takvi pi-si-ar testovi ne mogu da se dobiju", istakao je za RTS direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading