DIVNA VEST! Institut za Neonatologiju dobija novi izgled
Printscreen

Zahvaljući donaciji društveno odgovorne kompanije "Milenijum tim" vrednoj 200.000 evra, prvi put od 1925. godine biće rekosntruisana fasada zgrade Instituta za neonatologiju, a do kraja juna, mesto gde se prevremeno rođene bebe bore za život, zračiće novom energijom, rekla je direktorka tog Instituta dr Milica Ranković Janevski.

Ona je za Tanjug istakla značaj donacije koja će biti usmerena ka investicionim radovima, što je, prema njenim rečima, izuzetno velika podrška svim zaposlenima, prevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima.

"Zgrada Instituta stara je 96 godina, a i dalje je bilo originalnih prozora, a sada dok mi razgovatamo, zamenjena je kompletna stolarija, svi prozori u celom Insittutu, i to izuzetno kvalitetnim alu-profilima sa odgovarajućim roletnama, što je neophodno za rad a istovremeno zadovoljava i sve estetske kriterijume", objasnila je dr Ranković Janevski.

Donacijom će biti i repariran ulaz od kovanog gvožđa koji je u izvornom obliku, ulazna vrata, ulazni hol, recepcioni desk, kao i ograda oko zgrade, kaže direktorka.

"Ova vremešna zgrada koja za četiri godine slavi 100. rođendan dočekaće ga obnovljena, uređena i produženog životnog veka. Donacija je izuzetno važna, jer se ovde konstantno odvija borba za život. Svakako da su kvalitetni uslovi lečenja i boravka za roditelje i za dete od izuzetne važnosti", istakla je dr Ranković Janevski.

Naglašava da su ispunjeni svi uslovi energetske efikasnosti, da je ulepšan ambijent i bolnički i radni a sve uz konsultaciju sa Zavodom za Zaštitu spomenika.

"Koliko je znam, ovo je najveća donacija u istoriji Instituta. Zgrada ima bogatu istoriju, sazidana je 1925. godine na inicijativu Materinskog udruženja, zahvaljujući donacijama, donatorima i velikanima tog vremena a počela je sa radom, više kao socijalna, manje kao medicinska ustanova", podsetila je direktorka.

Dr Ranković Janevski poručuje da je u zgradu od samog početka utkana pozitivna energija, a da je na čelu zgrade bila prva srpska lekarka, dr Draga Ljočić.

"Dugo je upravnik bio akademik i pedijatar, dr Uroš Ružičić i mnogi znameniti ljudi koji su znanje i energiju usmerili na rad i rast ove ustanove koja je postala liderska bolnica u regionu kada je reč neonatologiji", zaključuje ona.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading