Žika Pavlović je Srbin za kog mlađe generacije uopšte ne znaju, a bez njega njihovo detinjstvo nije moglo proći: Pedijatar iz Ljiga tvorac je čuvene masti
Foto: RINA

 

"Pedijatar Živorad Žika Pavlović lekar je postao 1931. godine, a specijalizirao četiri godine kasnije. Uoči Drugog svetskog rata seli se u Beograd i postaje rukovodilac Doma za nezbrinutu decu u Zvečanskoj i kao pedijatar lečio je nezbrinutu decu i ratnu siročad. Mnogo takve dece imalo je zbog loše higijene brojne rane, upale i oštećenja koje je doktor Pavlović želeo da sanira. Nakon dve godine eksperimentisanja sa različitim sastojcima, 1947. godine mast koja je i danas u upotrebi bez izmene originalne recepture ugledala je svetlost dana", rekla je za RINU Andrijana Srećković novinarka iz Ljiga.


Mast je propisivana za lečenje pelenskog osipa i zaštitu i lečenje dečije kože a zbog njene delotvornosti roditelji su ga do 1970. godine dobijali besplatno, da bi ga potom apoteke naplaćivale. „Pavlovićeva mast“ bila je rasprostranjena u celoj tadašnjoj Jugoslaviji i šire.


"Tajna njene efikasnosti i popularnosti leži u tome da za 74 godine od kako je u u potrebi nije izazvala ni jednu alergijsku reakciju ili kontraindikaciju. Između ostalog sadrži: cink oksid, lanolin, talk, vazelin, parafinsko ulje, vodu gorkog badema, rastvor borne kiseline i destilovanu vodu u različitim razmerama", kaže Andrijana.

Foto: RINA

 

 

Za svog života dr Žika Pavlović nije zaštitio svoju recepturu. Potražnja za ovim dečijim „lekom“ dovela je do toga da su mnoge apoteke i manufakture pokušale da napravenj „svoju“ Pavlovićevu mast što je dosta uticalo na efikasnost i kvalitet a samim tim i na konačan rezultat.


Krajem 1997. godine takvo stanje na tržištu podstaklo je dr Vojislava Pavlovića, sina dr Žike da zaštiti očevu recepturu i započne proizvodnju Originalne Pavlovićeve masti.
Danas se pored Srbije „Pavlovićeva mast“ distribuira u još deset zemalja i na godišnjem nivou proizvede preko 1.580.000 komada.


U ulici Vojvode Mišića 55 i danas se nalazi kuća u kojoj je odrastao dr Žika Pavlović, a po ovom velikanu i jedna ulica u Ljigu od 1991. godine nosi naziv.

Komentari (0)

Loading