Otac četvoro dece ubio se nakon odluke o otpuštanju iz NIS-a
Tanjug

Branko Kurilić (55) iz Temerina, radnik Naftne industrije Srbije, izvršio je samoubistvo nakon što mu je saopštena odluka poslovodstva da može da bira da li želi da bude na spisku dobrovoljnog odlaska iz kompanije ili da bude proglašen za tehnološki višak.

Kurilić koji je po zanimanju bio magistar poslovnog menadžmenta otac je četvoro dece i prema svim raspoloživim podacima digao je ruku na sebe iz očaja pošto više nije bio u mogućnosti da ih prehrani.

Odluka da za njega više nema mesta u kompaniji Kukriću je, prema informacijama do kojih smo došli, saopštena usmeno i nije mu obrazložena niti je potkrepljena bilo kakvim argumentima, što je u direktnoj suprotnosti sa odredbama Zakona o radu.

Otac četvoro dece ubio se nakon odluke o otpuštanju iz NIS-a

Tanjug

 

 

Kako saznajemo pokojni Kukrić se nadležnima u kompaniji više puta obraćao prosto vapijući da ga neko sasluša, ali je sve bilo uzalud. Nije pomoglo ni to što je otac četvoro dece, od kojih su dvoje predškolskog uzrasta a jedno je još uvek na školovanju. Kao argument nije prihvaćeno čak ni to što je savestan i odgovoran radnik koji je više puta nagrađivan za svoj rad i ostvarene rezultate. U svojim obraćanjima, kako saznajemo, on je ukazao da su prvi pokušaji da se ukloni sa radnog mesta počeli još 2015. godine da bi naredne godine nakon devet meseci suđenja usledilo vansudsko poravnanje. Nakon toga je 2017. godine, samo nekoliko meseci nakon sporazumnog povratka na rad degradiran na znatno nižu poziciju na kojoj je ostao sve do tragičnog okončanja svog života.

Inače, golgota srpskih radnika zaposlenih u NIS-u ne traje od juče. Prema informacijama koje su medijima svojevremeno saopštili sindikalci nakon privatizacije otpušteno je preko 6.000 radnika. Oni su upozoravali da je većina bila primorana da „dobrovoljno“ ode iz NIS ili da radi preko lizing kompanija, i to za tri puta manju platu. Umesto stalnog radnog odnosa poslodavac im je uglavnom nudio rad na lizing preko agencija čime su njihova prava drastično srozavana a primanja postajala i po tri puta manja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
lakse

14.05.2021 07:43

Kukavica, lakse je dici ruku na sebe i ostaviti zenu sa 4 dece da se muči kroz zivot, nego zasukati rukave i raditi sve poslove dostojne coveka da bi svojoj porodici obezbedio egzistenciju, ali kako on u glavi da se izbori s tim da " magistar poslovni menadzer" mora nekad i da radi obicne poslove ili cak dva obicna posla.

Dragovan

14.05.2021 08:08

Koliko samo ima ovakvih slicnih primera u celoj Srbiji ! To vec traje od pocetka privatizacije i za radnike loseg "Zakon o radu" !

mm

14.05.2021 08:31

ubio se..smesno..neka ide u lir pa radi,,nego naucili ljudi da velike plate imaju za nerad i to je ,,podrska otpustanju

U dobru je lako dobar biti...

14.05.2021 09:03

Gluposti! Time sto se ubio je bas "pomogao" porodici, koja sad pride i sahranu i spomenik treba da plati! Zaboga, da je manju decu ostavio na cuvanje, pa sa zenom i najstarijin detetom otisao da radi na nekom gazdinstvu, em bi konkretnim fizickim radom eliminisao stres, em bi svi skupa po nesto i zaradili.

Sasa

14.05.2021 09:13

Ja bi radije cuo i drugu stranu. Malo mi je preterano da neko posle poravnanja i prelaska na nizu funkciju dobije jos i otkaz i to usmeno i zbog toga napravi samoubistvo. Sto se tice direktora, nema veze odakle je, ako cemo pravo svi do sada su bili isti samo u drugom pakovanju. Pre je bilo radio si za nista, direktor je bacio firmu u stecaj pa si na kraju dobio otpravninu.

Djoka

14.05.2021 10:29

Nijedna strana kompanija nije došla da razvija postojeću. Cilj je osvajanje ( ali i sužavanje ) tržišta i smamjenja radne snage. Nijedan " stari radnik " nije poželjan jer o samom procesu zna više od svakog novodošlog rukovodioca. Poenta je u znanju stranog jezika i poltronisanja sa starom srpskom izrekom " Veži konja gfe ti gazda kaže" ( pa makar i ... ).

Maca

14.05.2021 10:35

Ne zna se ko je više uništio zaposlene NIS-a: 1. rukovodstvo sa svojim nezakonitim radom i nezakonitim otpuštanjima ili 2. sudovi koji beskrupulozno sude u korist ove mafijaške kompanije, a na štetu radnika, gazeći preko svih propisa, mišljenja ministarstva, kupoprodajnog ugovora i socijalnog programa koji je postao samo puko slovo na papiru! Sramota! Dao bog pa im se svima duplo vratilo!