KIRIL GROZNI Direktor NIS-a nemilosrdan prema Srbima zaposlenim u ovoj kompaniji
Tanjug

 

Dok se Naftna industrija Srbije u javnosti hvali dobrim rezultatima poslovanja kao i da je u prvom tromesečju ove godine ostvarila neto dobit od 1,5 milijardi dinara direktor Kiril Tjurdenjev sa druge strane nemilosrdno otpušta i šikanira srpske radnike zaposlene u ovoj kompaniji iako taj profit potiče od srpske nafte.

Iako Rusi koji obavljaju rukovodeće dužnosti u kompaniji prema izvorima Alo! imaju višestruko veće plate od Srba koji rade na sličnim pozicijama u NIS-u se štedi isključivo na Srbima koji se dovode u nemoguć položaj tako što im se nudi da prihvate „Program dobrovoljnog odlaska radnika“ ili im preostaje da, ukoliko to odbiju, budu proglašeni za tehnološki višak i završe na ulici.

Prema našim saznanjima predstavnici akcionara Srbije u više navrata su razgovarali sa menadžmentom kompanije da bi nakon burene diskusije shvatili da generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev namerava da snizi troškove poslovanja samo otpuštanjem srpskih radnika, i ne pomišljajući da umanji nepotrebne i ogromne troškove u mnogim delovima kompanije, niti da ukine nepotrebna predstavništva. Takođe nijednom rečju nije spomenuo da namerava da značajno smanji najveći trošak  - pristustvo ogromnog broja inostranih radnika i eksperata čije su plate deset i više puta veće od primanja Srba koji su angažovani na sličnim poslovima.

Na sastanku Odbora direktora NIS-a i predstavnika akcionara Republike Srbije koji je održan 15. decembra prošle godine, prema informacijama do kojih smo došli, predsednik odbora direktora NIS-a dao je nalog menadžmentu kompanije da izvrši analizu mogućnosti ušteda i pripremi dopunski dopunski program za povećanje efikasnosti poslovanja NIS-a i dostavi ga na razmatranje Odboru direktora.

KIRIL GROZNI Direktor NIS-a nemilosrdan prema Srbima zaposlenim u ovoj kompaniji

Tanjug

 

 

Međutim, uprkos svemu ovome Tjurdenjev ne izvršava ove naloge i sprovodi svoju politiku ušteda koja se svodi na dobrovoljni odlazak radnika iz kompanije ili njihovo proglašenje za tehnološki višak. Radnicima NIS-a koji su obuhvaćeni planom ušteda zvanično je saopšteno da će ukoliko se ne prijave za dobrovoljni odlazak iz firme biti proglašeni za tehnološki višak. Nakon toga su usledile pretnje i pritisci a koliki strah vlada među radnicima najbolje govori to što se kutije za prigovore i pritužbe pune isključivo noću kada direktor i njegovi saradnici nisu tu.

Direktor sa svojim najbližim saradnicima program ušteda sprovodi usmenim naredbama bez pravnih akata ali i bez konsultacija sa predstavnicima akcionara Republike Srbije. On je čak obmanuo i srpsku premijerku Anu Brnabić kojoj je na sastanku čvrsto obećao da neće biti otpuštanja radnika NIS-a.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (9)

Loading
milovan

13.05.2021 22:18

Tako ste trebali cuvati NIS dok je bio nas.!! Prodali ste NIS,i jos varali Ruse.A sada bi da gazdujete.Ja sam u rafineriji Novi Sad vozio cisternu.Tamo su svi krali,od goriva do mazuta.Zato ste bili jedina nafna industrija na svetu gubitas.I sada bi jos da vam Rusi titraju.Da niste krali NIS bi bio nas.

Dejan-NIS

13.05.2021 22:20

Apsolutno je sve tačno što piše u ovom tekstu. Očigledno je izvor iz NIS-a. Što je najgore mi smo 15 dana pre roka ispunili plan proizvodnje nafte i gasa za 2020-tu godinu. Oni (mislim na menadžment) su sebi isplatili tkzv. UPC tj. bonus, a za nas ostale zaposlene veliko je pitanje da li će nam isplatiti bonus. Najviše boli jako bahato ponašanje ruskih rukovodilaca, a koji za uzvrat dobijaju basnoslovne plate na konto menadžerskih ugovora, koje su inače sami pravili i visoke cifre odredjivali. Ima tu još puno toga da se ispriča, pa bi iskoristio priliku da pozovem novinare da malo detaljnije istraže poslovanje NIS-a i ponašanje menadžmenta.

Milorad Atlija

13.05.2021 23:19

Kiril Grozni, video sam amebu na slici Pozdrav

Marko

14.05.2021 00:05

Pa sad tekst o šikaniranju i otpustanju a nas preko 3000,otpustenih 2012 i 2013 god više niko i ne spominje, mora da je dogorelo nekom "važnom " u NIS-U trenutno, kad se ovakvi tekstovi pišu, da ste stali tad iza nas otpustenih, mozda se i vama sada ovo ne bi desavalo.

lala

14.05.2021 09:35

@Marko - Sindikat je najviše zabrljao zbog benefita koje imaju. Upozoravali smo ih da će nas dva ovde, tri tamo, pet onamo....polako istrebiti do minimalnog broja. Sistem dobro je nisu mene se svima obija o glavu.

Cacanin

14.05.2021 00:32

Samo generalni štrajk i i vrlo brzo se promeni igra, jedini problem je što u NIS-u izgleda nema harizmaticnog lidera koji bi to sve poveo i izneo...

slavko radovanovic

14.05.2021 01:21

Decenijama u komunizmu su Naftagas ubacivani potomci komunista koji su cesto bila trojica na radnom mjestu gdje moze biti samo jedan.I nite tako bilo samo u Naftagasu vec i Jatu u Televiziji.U stranim predstavnistvima su bili samo tatini i mamini sinovi;.

mm

14.05.2021 07:02

podrska za otpustanje..ima ih ko sitnih svetaca

Grga Pitić

14.05.2021 07:14

Čak i Anu....?! Ne mogu poverovati...