NOVI PASOŠI TEK U JUNU I JULU: Zahtevi građana za izdavanje putnih isprava zagušili policijske šaltere
Foto: Alo.rs

Gužve pred "šuberima" policijskih uprava objašnjavaju se jednogodišnjom pauzom u putovanjima, ali i običajem da se administrativni poslovi završavaju u "cajtnotu" pred sezonu godišnjih odmora.

Pojedinim građanima isteklo je važenje putne isprave, pa su pohitali po novu. Termini za onlajn zakazivanje gotovo da su popunjeni u svim policijskim stanicama, pa mnogi se odlučuju da stanu u red i predaju zahtev. Sajt e-uprave, preko koga se zakazuje, i u ponedeljak je bio gotovo zagušen, a slobodan je tek poneki termin.

- Moguće je izvaditi novi pasoš i kada stari važi još najduže šest meseci, naravno ukoliko nije popunjen - kažu nam u Upravi za upravne poslove MUP Srbije. - U takvoj situaciji zahtev se prima odmah bez obzira na rok važenja putne isprave.

Sa najavama da će ovog leta naši građani moći da stignu do željenih turističkih destinacija, sa sertifikatom o vakcinaciji ili PCR testom, mnogi su shvatili da su im pasoši, lične karte ili vozačke dozvole, davno istekli i da su im potrebne nove isprave.

Zahteve za izdavanje dokumenata građani mogu da podnesu na područnim policijskim stanicama, gde imaju prijavljeno prebivalište, a u Beogradu im je to omogućeno na svakoj od 17 opština.

U ovom trenutku najmanje su gužve u prigradskim stanicama policije - Obrenovcu, Mladenovcu, Lazarevcu, Sopotu, Barajevu, Grockoj i Surčinu.

- Većina šaltera za primanje zahteva za pasoše i lične karte radi od 8 do 19.30 - kažu u policijskim stanicama. - Kako se leto približilo produženo je radno vreme šaltera u LJermontovljevoj ulici. Zahtevi mogu da se predaju i subotom od 7.30 do 20.00, a nedeljom od 7.30 do 15.30.

U PU u Novom Sadu, u Bulevaru kralja Petra broj 11, građani mogu da podnose zahteve od 7 do 21 čas. U ovoj policijskoj ispostavi građani će moći i elektronski da zakažu termin.

- MUP će, kao i do sada, radno vreme prilagođavati potrebama građana - poručuju iz srpske policije.

ROKOVI KRAĆI KAD JE HITNO

NOVA putna isprava košta 4.200 dinara. U roku od mesec dana nadležni organ, koji je primio zahtev, dužan je da izda pasoš. Taj rok je, međutim, u praksi mnogo kraći i građani do pasoša dolaze posle samo desetak dana. Do putne isprave, međutim, može da se dođe i za 48 sati, u hitnim slučajevima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI