IZA PRIČE O LJUBAVI - NAMUČENI PSI: U nelegalnim azilima otkrivene zapostavljene životinje u jezivim uslovima
Privatna arhiva

Desetine pasa koji žive u užasnim uslovima, kolju se i neretko završe raskrvavljeni - ovo je svakodnevna scena u dvorištu nadomak Beograda. Gazdarica kuće, iz navodne ljubavi prema životinjama, sa svih strana dovodi, a onda neuslovno drži ko zna koliko kučića. Strahota je još veća jer joj u tome pomaže bivši muž koji menja čipove i pse „prevodi“ na njeno ime!

Beograđanka Dragana Milošević preživela je pakao nakon što se njen dugogodišnji ljubimac izgubio. Kako kaže za Alo! otkrivanje nelegalnog azila ostavilo je u šoku!

- Nestao nam je pas kojeg smo čuvali godinama. Sve smo uradili da ga nađemo jer nam je bio jako važan. Krenuli smo da se raspitujemo u što većim krugovima gde bi mogao da bude, a onda smo postepeno počeli da otkrivamo jezive detalje - počinje Dragana svoju priču za Alo!.

Patološko „kolekcionisanje“ životinja

Potreba da se sakupljaju kućni ljubimci naziva se hordašenje, a ova pojava rasprostranjena je i na našim prostorima. Ljudi najčešće nisu svesni da držanje velikog broja životinja u lošim uslovima zapravo predstavlja vid zlostavljanja. One su često zapostavljene, bez adekvatne zdravstvene zaštite i osnovnih minimalnih uslova neophodnih za njihovo čuvanje.

Kako kaže, otkrila je razrađeni način nelegalnog oduzimanja, prisvajanja i čuvanja pasa u strašnim uslovima.

- Saznala sam da na Vidikovcu starija žena sakuplja pse, tako što ih namami, a onda i nelegalno „udomi“. U tome joj pomaže bivši suprug, veterinar, koji u svojoj ordinaciji menja čipove pasa, pa ih protivzakonito prevodi na njeno ime i tako oni postaju njeno vlasništvo - objašnjava Dragana.

Kada je pretpostavila da je ovako nestao njen pas, obišla je lokacije na koje su je sugrađani uputili i otkrila pravi životinjski pakao.

- Otišla sam na mesto gde su mi rekli da mogu pronaći psa, a onda sam otkrila da je u njenom stanu čak oko 30 životinja! I to nije sve! Takvih azila ima na više lokacija! Svako ko se javi u želji da udomi životinju, bude odbijen jer sve uzimaju oni - priča Dragana.

Pored nelegalnog prisvajanja, kaže Dragana, posebno su uznemirujući uslovi u kojima životinje žive.

- U jednom od tih azila, u Farkaždinu, otkrila sam gomilu životinja u strašnim uslovima. Oni su utamničeni, zatvoreni, slabo hranjeni, bez ikakve brige, jedva preživljavaju. Kada sam probala da uđem, nekada pitomi psi su bili agresivne životinje koje su me odmah napale. Tada sam dobila ozbiljne povrede noge koje sada saniram - govori Dragana.

Dragana, kaže, noćima nije mogla da zaspi zbog tih prizora.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading