DR MILOVIĆ KOVAČEVIĆ "Karcinom jajnika ili dojke podmukla bolest"
Alo!/Nenad Vujanović

 

Onkolog Marijana Milović Kovačević poručila je ženama da je važno da redovno idu na preglede a posebno one čiji je član porodice imao karcinom jajnika ili dojke i to pre pedesete godine što, kako je naglasila, nije period kada uobičajno dolazi do degeneracije ćelija.

"To je podmukla bolest koja u prvo vreme ne daje simptome, a kasnije imamo nespicifične koji lične na urinarne i digestivne probleme i zato je važno da se najmanje jednom godišnje poseti ginekolog", rekla je ona.

Kampanja "U ovoj borbi nisi sama!" organizovana u cilju podizanja svesti o raku jajnika, počela je performansom na Kalemegdanu uz Pobednika je podignuta Pobednica simbol svake žene koja se bori porotiv te podmukle bolesti.

Kao naredni korak u okviru kampanje, najavljeno je pokretanje onlajn Savetovališta pri Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije koje će ženama olakšati kontakt sa stručnjacima i dolazak do informacija o dijagnostičkim i terapijskim procesima.

Rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević naglasio je za Tanjug da karcinom jajnika ima toliku smrtnost jer se kod mnogih ne otkrije na vreme.

"Stoga je apel cele kampanje i svih nas da, pored toga što vodimo računa o inovativnim lekovima, radimo na podizanju svesti kako bi što više obolelih lečenje započelo u ranoj fazi", rekao je on i dodao da se na Institutu godisnje u različitim fazama pa i odmakloj leči do 300 žena i da je to jedino mesto u Srbiji gde se ordinira ginekološka hemioterapija.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić naglasila je da je od ključne važnosti za sve obolele od raka jajnika dostupnost inovativnih terapija, u čemu najveću ulogu imaju zdravstvene institucije.

RFZO, kaže, prati sve trendove u proizvodnji inovativnih lekova kako bi pacijentima u Srbiji obezbedi najsavremenije dostupne terapije.

Prvi savremeni lek nalazi se na listi od 2017. avastin, a od 2019. i linparzu, kazala je Radojević Škodrić i dodala da ti lekovi poboljšavaju kvalitet života i produžavaju ga.

"Ono što bismo još mogli, na osnovu razgovora sa predstavnicima pacijentkinja, jeste da se pomere indikacije i omogući da se jedan od inovativnih lekova daje u početnoj fazi bolesti, čime će se povećati broj žena kojima je dostupna najsavremenija terapija", rekla je. Kliknite za više vesti

Komentari (0)

Loading