Slovačka, posao, rad u inostranstvu
Profimedia
Slovačka, posao, rad u inostranstvu

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

On objašnjava da je slovačka agencija "Rasken" sa sedištem u Trnavi, koja ih je direktno angažovala, zatvorena već sedam dana jer je u agenciju 14. novembra "upala policija (tržišna inspekcija), verovatno zbog neplaćenog poreza, a vlasnici agencije su zadržani u pritvoru". Ljudi, kako navodi, nisu mogli da podignu akontacije (svakog petka po 50 evra), a redovna plata je trebalo da bude juče, ali im je saopšteno da agencija ni tada neće raditi.

Pročitajte još:

- Ostali smo bez evra u džepu, hrane nam ponestaje, nervozni smo, isfrustrirani, prepušteni sami sebi, neki su zbog gladi primorani da kradu po marketima. Rečeno nam je da od nedelje ne idemo na posao, a i nemamo čime da platimo prevoz - navodi Nikola u pismu koje je potpisao sa "gladni radnici".

Nikola dodaje da su im kasno sinoć predstavnici agencije obećali da će isplata biti od 2. decembra.

- Nama je rečeno da nam je smeštaj plaćen do 31. novembra i nakon toga smo na ulici. Organizovaće besplatan prevoz do Beograda ili Novog Sada, ali odlazimo bez para - poručio je on.

Sa istim problemom obratio nam se i radnik Boki.

Statistika:

6.800 Srba radi u Slovačkoj
80.000 radnika nedostaje Slovačkoj
500 srpskih radnika ostalo je bez plate

- Trenutno se nalazim u Slovačkoj u Trnavi. Ovde sam došao pre tri meseca da radim za agenciju "Rasken". Sad je trebalo da budemo isplaćeni i krenemo kući, međutim, svi smo prevareni i ostavljeni na ulici. Ima preko 500 Srba koji trenutno nemaju ni za hranu ni za prevoz do svojih kuća. Ako ste u mogućnosti, pišite o tome da se ljudi ne zaleću i ne dolaze ovamo ma šta god im obećavali - naveo je Boki.


Prema nezvaničnim informacijama, srpski radnici su u Slovačku otišli bez prethodno potpisanog ugovora o radu u našoj zemlji.

Prema podacima nadležnih u Slovačkoj, najviše radnika u toj zemlji dolazi iz Rumunije i Srbije, a samo u fabrikama te zemlje radi 6.800 naših građana, od kojih većina nema dozvolu za rad.

MSP u kontaktu sa radnicima

Iz Ministarstva spoljnih poslova potvrdili su da su se 20. novembra Ambasadi Srbije u Bratislavi obratili državljani Srbije na privremenom radu u Slovačkoj, angažovani preko slovačke agencije za zapošljavanje "Rasken", povodom mogućeg neisplaćivanja zarađenih plata, pošto su, prema njihovim navodima, vlasnici navedene agencije uhapšeni.

- Ambasada Srbije u Bratislavi je u kontaktu sa našim državljanima u Trnavi, kao i slovačkim institucijama i po potrebi će preduzeti sve potrebne mere u skladu sa svojom nadležnošću. Ambasada Srbije u Bratislavi je o navedenom slučaju državljana Srbije u Bratislavi, pored Ministarstva spoljnih poslova Srbije, obavestila i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - navode iz MSP. 

Komentari (1)

Svetlana

22.11.2018 07:57

Ambasada da da punu podršku i zaštitu ovim prevarenim ljudima,kako se nebi našli iza rešetaka zbog nedostatka hrane!