Bogojavljenje
Alo.rs
Bogojavljenje

Alo.rs

Bogojavljenje, Foto: Alo.rs

Bogojavljenje je jedan od najživopisnijih praznika u hrišćanstvu, koje predstavlja dan kada je Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa Hrista. Ono označava početak radne godine, te prestanak praznovanja.

Bogojavljenje

Alo.rs

Bogojavljenje, Foto: Alo.rs

Prema verovanju u noći između 18. i 19. januara "nebo se otvara i Bog se javlja". Shodno tome, hrišćani se pozdravljaju sa "Bog se javi", a odgovaraju sa "Vaistinu se javi".

Svetkovine pred plivanje na Zemunskom keju počele su u devet sati liturgijom u Hramu Svetog oca Nikolaja. Veliki broj vernika okupio se da prisustvuje hrišćanskoj tradiciji i da isprati plivače pred 23. plivanje za Časni krst na Dunavu koje je ove godine bilo posvećeno junacima sa Košara, golobradim mladićima koji su 1999. godine stali na branik otadžbine u nadi da će je očuvati.

Litija je krenula od crkve ka Zemunskom keju uz zvuke pesama crkvenog hora. Na čelu kolone nalazili su se barjaktari, praćeni sveštenstvom, dok su poslednji išli plivači, usput pevajući rodoljubive pesme. Veliki broj građana izašao je na ulice Zemuna da isprati ovaj događaj, fotografiše ili se i priključi povorci.

Među prisutnima u povorci bili su princ Aleksadnar Karađorđević sa princezom Katarinom i patrijarh Irinej, koji je i služio liturgiju praćeno velikim osveštavanjem vode.

Na Dunavu, kao i u crkvi i litiji, brojnost nije izostala. Kuvano vino i veseli žamor ljudi, koje hladno vreme nije sputalo da prisustvuju ovom događaju, dočekali su one najhrabrije. Vodeći se parolom "oni treba čak i da plivaju" građani su zanemarili i povremeno provejavanje snega.

Temperatura vazduha po prvi put je bila istovetna temperaturi vode, jedan stepen. Plivačima, naviknutim da je voda uvek za koji stepen viša u odnosu na spoljašnju, svakako da ovaj podatak nije prijao. Njih 242, uključujući i 4 žene, odvažilo se da se uprkos temperaturi okušaju u vodi. Pontonski most predviđen kao skakaonica bio je krcat, pun ljudi željnih da isplivaju razdaljinu od 33 metra, broj izabran u čast godina života koliko je Isus Hrist imao kada je razapet na krst.

Bogojavljenje

Alo.rs

Bogojavljenje, Foto: Alo.rs

Na kraju, svi plivači su se podelili u dve grupe. Na one odlučnije koji su bez mnogo razmišljanja skočili u ledenu vodu i one manje odlučne, uhvaćene u zamku preteranog razmišljanja. Međutim, zajedničko za obe grupe, sve 242 duše, jeste da su zaplivali i otplivali 33 metra.

Statuu bogojavljenskog plivača osvojio je petnaestogodišnji Stevan Stojiljković, učenik Sportske gimnazije. Medalju je dobila i Jelena Stošić, najbrža među ženama.