Žitije patrijarha Pavla
Alo!
Žitije patrijarha Pavla

Alo!

Žitije patrijarha Pavla, Foto: Alo!

Rođen je u selu Kućanci 11. septembra 1914. godine kao Gojko Stojčević.

Četvororazrednu osnovnu školu završio je u Kućancima. U Tuzli je završio nižu gimnaziju. Posle završene niže gimnazije, završio je šestorazrednu bogosloviju u Sarajevu. U Beograd je došao 1936. godine, gde je upisao Bogoslovski fakultet. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom studirao je i Medicinski fakultet. Na Medicinskom fakultetu je stigao do druge godine studija, a Bogoslovski fakultet je završio.

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. Sutradan, 2. decembra, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu. Ceremoniju je izvršilo 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona. Izbor je obavljen za života prethodnog patrijarha, Germana, zbog njegove dugotrajne teške bolesti. U manastiru Pećka patrijaršija ustoličen je 22. maja 1994. godine, u tron pećkih patrijarha.

Bavio se i naučnim radom i bio dobitnik mnogobrojnih odlikovanja.

Za vreme mandata patrijarha Pavla obnovljeno je i osnovano više eparhija. Obnovljena je Bogoslovija na Cetinju. Otvorena je Duhovna akademija Svetog Vasilija Ostroškog u Srbinju i Bogoslovija u Kragujevcu, kao odsek Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Pokrenuo je 1993. godine u Beogradu Akademiju za umetnosti i konzervaciju, nastava veronauke je vraćena u škole (2002), kao i Bogoslovski fakultet u okvire Beogradskog univerziteta iz koga su ga komunističke vlasti izbacile 1952. godine.

Svako jutro, osim ako nije išao u neku drugu crkvu, služio je liturgiju u Patrijaršiji i pričešćivao se, a svako veče je bio na večernjoj službi u Sabornoj crkvi. Sa sobom je uvek nosio Sveto pismo i molitvenik. Po Beogradu je išao gradskim prevozom ili peške. Živeo je asketskim životom, sam je šio i krpio odelo i cipele, i obavljao ostale majstorske poslove u Patrijaršiji.

Primljen je na lečenje na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu 13. novembra 2007. godine veoma iscrpljen i sa jakom upalom pluća. Tu je proveo dve godine na oporavku i lečenju, do svoje smrti.

Patrijarh srpski gospodin Pavle je preminuo u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji posle duže bolesti, u nedelju 15. novembra 2009. godine oko 10.45 časova. Rano tog jutra pričestio ga je jeromonah Metodije, a patrijarh je kasnije umro u snu.

Od nedelje 15. novembra do četvrtka 19. novembra telo patrijarha Pavla nalazilo se u Sabornoj crkvi gde su neprestano čitane molitve i gde su vernici dolazili da mu odaju počast.

Patrijarh je, prema sopstvenoj želji izraženoj u testamentu, sahranjen u manastiru Rakovica. Datum sahrane bio je četvrtak 19. novembar 2009. godine. Prema proceni policije u litiji i na opelu bilo je prisutno oko 600.000 ljudi. Posle opela povorka je krenula prema manastiru Rakovica gde je patrijarh sahranjen oko 13.50 časova, u manastirskom dvorištu pored patrijarha Dimitrija. Patrijarhova želja je bila da se na sahranu ne donose venci, nego da se umesto toga da prilog za izgradnju hrama Svetog Save.

Na opelu je mitropolit Amfilohije citirao njegove reči:

„Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali, treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje.”

Narod, koji se nada da će patrijarh Pavle, biti proglašen za sveca, pamti ga kao skromnog čoveka, a svakodnevno se citiraju njegove mudre reči. Ovo su samo neke od njih:

„Čuvajmo se neljudi ali još više da mi ne postanemo neljudi.“

„Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.“

„Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.“

Svoj primerak ALO! novina sa žitijem patrijarha Pavla potražite 15. novembra na kioscima.