BONUS UOČI PRAZNIKA Evo ko će u Srbiji dobiti 13. platu

„U najvećem broju slučajeva imamo needukovane vlasnike firmi, koji ne znaju koliko je bitno da nagrađuju svoje zaposlene“, Ranka Savić

Pare, novac, zarada, dinari, dinar
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Srbiji 13. plati može se nadati svega 50.000 zaposlenih, i to onih koji rade u uspešnim, pretežno inostranim kompanijama i bankama, dok domaći poslodavci retko primenjuju tu poslovnu politiku. 

Iako stariji sugrađani pamte 13. platu i rado je se sećaju, jer je to bila nagrada koja je stizala na kraju godine za dobro poslovanje, ali i dodatni prihod pred praznike, za većinu današnjih radnika ta vrsta prihoda uglavnom je misaona imenica i pusti san.

Državna preduzeća dele bonuse?!

Osim 50.000 zaposlenih u privredi za koje se procenjuje da će krajem godine primiti 13. platu, postoji jedan deo državnog sektora koji ih isplaćuje - opštinska i gradska preduzeća, kao i javna republička preduzeća. Međutim, o kojem broju radnika je reč, nije poznato, jer ne postoje precizni podaci.

Mnogi kod nas 13. platu dovode u vezu s bivšom državom i socijalističkom privredom, međutim, ta vrsta naknade i stimulacije potiče iz kapitalizma. U zapadnoj Evropi, 13. plata isplaćuje se polovinom godine, jer mnoge kompanije u decembru isplaćuju i 14. platu. 

Međutim, poslodavci u našoj zemlji ne mare mnogo za to dobru poslovnu praksu i samo mali broj njih obradovaće svoje radnike 13. platom ili „božićnim bonusom“.
Naime, podaci za prošlu godinu ukazuju na to da se u našoj zemlji svega tri odsto zaposlenih u privredi obradovalo dodatnoj isplati uoči praznika, a to je oko 50.000 radnika. I ove godine bi približan broj radnika mogao da dobije tu naknadu.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže za „Alo!“ da 13. platu u Srbiji uglavnom isplaćuju dobrostojeće strane kompanije.

-To su firme koje dolaze iz zemalja EU ili eventualno iz Amerike i Kanade. Inače, sastavni deo zapadne kulture je da se isplaćuje 13. plata, odnosno da se zaposleni na taj način nagrade ukoliko firma ostvari dobre poslovne rezultate. Međutim, kako smo mi siromašna zemlja, u Srbiju dolaze kompanije kojima je uglavnom potrebna jeftina radna snaga, pa većina tih firmi nije spremna da radnicima da 13. platu - ističe Rajić.

On navodi i da u našoj zemlji isplata takozvanog božićnih bonusa predstavlja veliko opterećenje za poslodavce, i to zbog nameta koji su isti kao i kod isplate regularne plate.

Neki dobijaju i 14. platu

Radnici fabrike odbrambene industrije Srbije „Milan Blagojević Namenska - Lučani“ ne samo što će dobiti 13. platu već će krajem godine primiti i 14. platu. Naime, radnici će na taj način biti nagrađeni jer je u prethodne dve godine fabrika zabeležila istorijske rezultate.

- U drugim zemljama sveta ta plata je delimično ili potpuno oslobođena plaćanja poreza i doprinosa, a kod nas se plaćaju u punom iznosu, odnosno 64 odsto. U Srbiji su inače te dažbine veoma visoke, zbog toga većina malih i srednjih preduzeća, kao i preduzetnici, teško dolaze do sredstava za isplatu dodatne plate. Zato oni svojim zaposlenima, recimo, daju vaučere i slično - tvrdi on.

Rajić dodaje da u Evropi četvrtina kompanija zaposlene obraduje ovim primanjem, jer je 13. plata oslobođena poreza i dažbina.

Međutim, Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), ističe da poslodavci u Srbiji nisu svesni da je neophodno da ulažu u radnike, pa samim tim i isplaćuju 13. platu.

- U najvećem broju slučajeva imamo needukovane vlasnike firmi, koji ne znaju koliko je bitno da nagrađuju svoje zaposlene. Samo srećan i zadovoljan radnik je onaj koji, figurativno rečeno, doživljava firmu u kojoj radi kao sopstvenu i jedino je on produktivan za kompaniju. Svaki poslodavac teži ka što većem profitu, ali treba biti obrazovan i shvatiti da se do veće dobiti dolazi kroz ulaganje u zaposlene, a ne kroz mobing, koji se ustalio u poslovnoj praksi, a to podrazumeva isplatu dodatne plate i godišnjih bonusa - objašnjava za „Alo!“ Savićeva.

Božićni bonusi

787 evra Slovačka

724 evra Češka

654 evra Mađarska 

625 evra BiH

624 evra Finska

481 evra Srbija

*izvor slovački portal „PayLab“

Pratite nas na FejsbukuInstagramu

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi