Doktor Petar Otašević
Foto: Alo/Foto: Marko Metlaš/Alo!

Za mnoge vrenike, Uskrs će biti dan kada će, nakon sedam nedelja posta prvi put jesti jaku, kaloričnu hranu, zbog čega, kako objašnjavaju doktori, u vreme ovog praznika ima najviše srčanih udara.

Kako je za Alo! objasnio doktor Predrag Otašević, najvažnije je da tokom praznika umereno konzumiramo hranu i piće i da vodimo računa da se ne prejedamo.

Ovo pravilo posebno važi i za kuvana jaja, koja su, kako je doktor objasnio, prava holesterolska bomba.  

- Svake godine, posle velikog vaskršnjeg posta, veliko je pitanje kako ljudi treba da promene ishranu i da se vrate na hranu koja je jača. Tim pre što se organizam tokom posta odvikne od teške i masne hrane, od hrane koje je ljuta ili slana. Veoma je važno da ne preteramo jer u suprotnom može doći do ozbiljnih problema. Poznato je da na dane velikih praznika poput Uskrsa beležimo veću učestalost infarkta - rekao je za Alo! prof. dr Petar Otašević, kardiolog u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje. 
Kako je objasnio, umerenost u jelu i piću naročito tokom praznika je ključ da sačuvamo svoje zdravlje.

- Ovaj savet naročito važi za ljude koji su već imali neki od faktora rizika za infarkt. Tokom posta ljudi se nekoliko nedelja uzdržavaju ne samo od hrane već i od alkohola, a kada se završi post odjednom počnu da unose velike količine hrane na šta njihov organizam nije navikao. Važno je da se ne preopteretite. Stanite kada je najlepše, stanite kada ste još malo gladni, vratitite se na običnu ishranu. To je najbolji savet koji mogu da dam - rekao je doktor Otašević.

Tokom Vaskrsa, osim jake hrane, vernici pojedu i dosta kuvanih jaja, za koje doktor kaže da su prava holesterolska bomba. 

- Žumance ima najveći sadržaj holesterola, ali ako pojedete jedno ili dva jajeta to vam svakako neće napraviti zdravstveni problem. Ali svako preterivanje je generalno loše po zdravlje. Naš organizam ima ograničene adaptivne moći da toleriše naše preterivanje. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading