OVAKO SE PREPOZNAJE PRAVI MLADI LUK! Nemojte dati da vas prevare - ovo mora da ima na seb!
S kraja zime i u prvim danima proleća, sve do Vaskrsa, pored zelene salate na pijacama je najtraženiji mladi luk.
Na prvi pogled svaki struk je isti, ali nije tako, i pre kupovine treba dobro pogledati šta kupujete, inače ćete umesto mladog "srebrnjaka" po istoj ceni kupiti mladi luk koji je iznikao iz stare lukovice!
Takve podvale dešavaju se po pijacama u Mačvi, a "caku" kako da budete neprevareni, otkrila je prodavačica na šabačkoj pijaci.
Razlika nije u izgledu pera, listova, već u donjem, belom delu koji je bio u zemlji. Nije lako uočljiva pa treba dobro pogledati. Kod "srebrnjaka" koji se proizvodi iz arpadžika posađenog u jesen donji deo struka je pravilnog vretenastog oblika, dok je mladi luk iz stare glavice pljosnat sa strane, na mestu gde je otkinut od ostalih strukova koji su iz nje iznikli - objašnjava prodavačica.
Mladom luku izniklom iz stare glavice nedostaje poneki "brk", odnosno žilica koja se otkine prilikom raščupavanja.
- Po ukusu se ne primećuje razlika, već malo kasnije, jer ako ste pojeli onaj koji je iznikao iz stare glavice zadah će malo više da "udari", a nadimanjem će odreagovati osetljiviji želudac - dodala je prodavačica koja, prodaje samo pravi "srebrnjak".
(Informer)
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)