ZABORAVITE NA TERETANU, BACITE SE NA UZGOJ SVINJA NA ČAČANSKI NAČIN! Marko i Miladin štede na mesu, a profit samo KAPLJE!
Visoke cene svinjskog mesa i prerađevina, poput pršute, slanine ili čvaraka, u trgovinama i kasapnicama naterale su mnoge Čačane da se vrate uzgoju tovljenika za klanje.
Pošto je u gradskoj sredini zakonom zabranjeno uzgajanje stoke, dosta je onih koji su u svojim davno napuštenim seoskim imanjima ili u domaćinstvima svojih rođaka u selu ponovo napunili svinjce. Oni koji nemaju tu mogućnost često od seoskih domaćina kupuju tovljenike i tako sebi sa dosta manje troška obezbede kvalitetno meso.
Računica je prosta, i na strani je upravo onih koji se odluče na ovakav potez. Jer trenutna cena tovljenika u čačanskom i dragačevskom kraju je oko 280 dinara po kilogramu. Od dobro uhranjene svinje od oko 100 kilograma, može da se, kažu domaćini, dobije oko 50 kilograma svežeg i mesa za sušenje, ali i oko 20 kilograma kostiju za dimljenje, butkica, kolenica... Za tolikog tovljenika treba izdvojiti 28.000 dinara plus troškovi klanja, koji obično iznose oko 5.000 dinara. Za taj novac u prodajnim objektima može da se kupi drastično manje mesa.
- Kum i ja za potrebe naših porodica dva puta godišnje kupujemo svinju od oko 100 kilograma. Danas smo završili posek i ono što mi radimo je da sve što dobijemo od mesa mi to osušimo. Tu uslugu takođe platimo kod domaćina i to nas košta oko 100 dinara po kilogramu. Sada smo dobili oko 30 kilograma slanine, 17 kilograma pršute i isto toliko kostiju za sušenje. Dosta povoljnije je kupovati na ovaj način - rekao nam je Marko Nikolić iz Čačka.
Jedan od uzgajivača svinja, koji pruža uslugu klanja i sušenja u svojoj sušari, i to isključivo na bukovim drvima, Miladin Plazinić iz Dragačeva kazao je da se ovaj posao isplati.
- Ima onih koji žele sve da suše, ali i mušterija koje zahtevaju i sveže meso, mast, čvarke, kavurmu... Tada se, obično, uzima veća svinja. Posebna priča su čvarci koji su u radnjama dostigli cenu i do 2.500 dinara po kilogramu. To je nečuveno. Nekada je to bila sirotinjska hrana, a danas delikates - kaže Miladin.
U čačanskim radnjama najjeftinija svinjska pršuta košta oko 1.500 dinara, a cena joj ide i do 2.500, slanina je od 1.000 do 1.800 dinara, suva rebra oko 500 dinara.
- Za 33.000 dinara, koliko smo mi platili svinju od 100 kilograma, u prodavnicama se može pazariti gotovo samo slanina koju smo mi dobili i ništa drugo - dodaje Nikolić.
Ranije je bilo poznato da je sezona svinjokolja u novembru, eventualno u decembru, ali sada je potražnja tokom cele zime, pa čak i u proleće. Ljudi su shvatili da je ovaj način da se snabdeju sa mesom i prerađevinama dosta povoljniji, a i sve je ukusnije kada se odgaja stoka u seoskim domaćinstvima.
(Espreso)
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)