kafa
Foto: Printscreen/Foto: RINA

- Priprema kafe na pesku datira iz Azije i Afrike i donosi niz prednosti iz prostog razloga što se priprema na ibriki ili džezvi, tako što se ispod kvarcnog peska nalaze grejači koji zagrevaju taj pesak sa svih strana. On greje ibrik, odnosno džezvu sa svih strana, nije samo indukovana toplota koja dolazi odozdo nego i sa strane što nam pomaže da se temperatura u samoj džezvi poput sistema kažem zatvorenih sudova održava, a to nam pomaže da prilikom kuvanja kafe utičemo na dužinu kuvanja - kaže za RINU ugostitelj Dragan Vujičić.

"Poenta da kafa ne proključa"

Prema njegovim rečima poenta je da kafa ne proključa odnosno ne provri.

- Temperatura ključanja vode uglavnom kažu da je oko 100 stepeni, što nije baš upotpunosti tačno jer to zavisi i od nadmorske visine na kojoj se nalazi, pritiska i tako dalje, ali oko 100 stepeni je temperatura ključanja. Kada bi stavili kafu na tako ključalu vodu, ona bi spalila sve te mirisa, arome, ukuse, odnosno većinu, ne u potpunosti sve - kaže Dragan.

Mogućnosti koje daje pesak za razliku od indukovanih ploča, šporeta i ringle je što se može uticati na dužinu kuvanja.

Takođe, početak i kraj svake priče je u izboru što kvalitetnijeg zrna kafe, napominje on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading