Protest roditelja
RAS
Protest roditelja
Protest roditelja, Foto: RAS

 

Rok za izvršenje presude u slučaju „Zorica Jovanović protiv Srbije“ istekao je u oktobru, do kada je država morala da nađe model koji bi svim roditeljima koji sumnjaju da su im deca na rođenju ukradena omogućio odgovarajuće odgovore i naknadu. Takvih je roditelja 1.500, a neki od njih su bili gosti emisije „Život priča“ na TV „Prva“.


Tragajući za istinom, roditelji nailaze na neverovatan sklop nelogičnosti koji se pojavljuju u dokumentaciji vezanoj za njihovu decu. Goran Filipović je predstavnik beogradske grupe roditelja. Njegova supruga se porodila 3. juna 1978. Dan nakon porođaja, saopšteno im je da je dete preminulo. U potrazi za svojim detetom, za koje veruju da nije umrlo, već da je ukradeno, Filipovići nailaze na niz nedoslednosti, koje samo pothranjuju njihove sumnje.


- Izvod iz matične knjige rođenih deteta ne sadrži ni ime ni prezime, a postoji JMBG. Nemoguće je da lice koje nema ni ime ni prezime dobije JMBG. Po podacima sa liste postoperativnog lečenja deteta ispada da se ono za 24 časa, koliko je živelo, ugojilo 100 grama, poraslo četiri centimetra i da mu je smanjen obim glave. U pogrebnom preduzeću izdaju nam potvrdu da nema podataka za sahranu bezimenog ženskog deteta te godine sa prezimenom Filipović. U dokumentaciji smo naišli i na saglasnost za kremaciju, na kojoj piše da je umrlo muško dete - ispričao je Goran autorki emisije Tatjani Vojtehovski.


Slično iskustvo ima i Mirjana Novokmet. Porodila se u januaru 1978, a na preporuku doktorke koja joj je vodila trudnoću, porodila se u Višegradskoj.
- Tamo smo lekara čekali puna dva sata. Stavili su me na CTG i čula sam otkucaje bebinog srca, ali on je skinuo kaiš i rekao: „Hitno u operacionu salu“. Pitala sam zašto, kada smo čuli bebino srce? Rekli su mi to nije bebino, već moje srce. Uradili su mi carski rez i ujutru probudili. Doktorka je bila pored mog kreveta i saopštila da je beba mrtvorođena - priseća se Mirjana. Dokumentacija njenog deteta je nepotpuna. Postoje dva obdukciona nalaza, koji se razlikuju, a ni na jednom ne postoji pečat ustanove.

 

Tela beba u zamrzivaču

Pre sedam godina u javnosti se pojavila informacija da je u Višegradskoj, u zamrzivaču, pronađeno 66 mrtvih beba, koje su tu bile i po nekoliko godina. Goran Filipović navodi da su podneli prijavu inspekciji Ministarstva zdravlja, koja je izašla na teren i zaista pronašla tela 66 beba. - Njihovo objašnjenje je da su tela toliko dugo stajala jer nije postojala saglasnost roditelja. Zakon jeste predviđao tu mogućnost, ali te saglasnosti nema. Međutim, nama kao roditeljima je bilo frapantno da su dečja tela stajala toliko godina zamrznuta i da su ih slagali kao vekne hleba - ističe Filipović.

Komentari (1)

nina

11.12.2015 03:46

u srbiji se kradu deca od kada jekomunisticka noga zgazila u srbiju ima li ko pametan i hrabar da se za ustavi