Javni čas učenja srpskog znakovnog jezika

Alo.rs | vesti 2017-09-28 14:30:03 2017-09-28 14:30:03

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas javnom času učenja srpskog znakovnog jezika, koji je održan u Dečjem kulturnom centru, povodom Međunarodne nedelje gluvih.

Beoinfo

Tim povodom, gradonačelnik je poručio da će Grad Beograd nastaviti da podržava one kojima je pomoć najpotrebnija.

Događaju su prisustvovali i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić i direktor DKC Beograda Dragan Marić.

Mali je istakao da mu je drago da vidi veliki broj dece koja su došla da se upoznaju sa osnovnim pojmovima iz srpskog znakovnog jezika, kako bi lakše komunicirali sa svojim drugarima koji imaju problema sa sluhom.

– Najveći problem osoba sa oštećenim sluhom su poteškoće u komunikaciji, zbog čega je na to i potrebno ukazati. Danas ćemo ovde zajedno naučiti osnove znakovnog jezika i na taj način pomoći onima koji nisu u prilici da nas čuju. Moramo zajedno da gradimo okruženje u kojem svako ima ista prava i uslove za život – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, osobe sa oštećenim sluhom, deca sa smetnjama u razvoju, osobe sa invaliditetom spadaju u veoma osetljive kategorije stanovništva i potrebna im je naša pomoć.

– To je sistem vrednosti koji želimo da gradimo, jer Beograd nije samo put, zgrada, most ili tunel. Beograd je svako od nas i svako od vas. Svi u srcu moramo da nosimo ideju i želju da pomognemo da drugima bude bolje i zbog toga mi je drago što vas danas ovde vidim u ovolikom broju – poručio je gradonačelnik mališanima iz nekoliko beogradskih osnovnih škola koji su prisustvovali javnom času učenja srpskog znakovnog jezika.

Gradonačelnik je zahvalio Gradskoj organizaciji gluvih Beograda i njenim predstavnicima poručio da mogu da računaju na Grad Beograd, te da će narednih godina biti izdvojeno još više sredstava kako bi život osoba koje imaju problema sa sluhom

bio olakšan.

– Grad Beograd će nastaviti da podržava ovakve manifestacije i jako je važno što smo konsolidovali javne finansije i vratili stare dugove, kako bismo sada mogli da odvojimo više sredstava za najugroženije kategorije stanovništva – zaključio je Mali.
Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić rekao je da su vrata opštine otvorena za svakog građanina.

– Ne želim da se viđamo samo u ovakvim situacijama kada obeležavamo neki dan ili nedelju, već hoću da komunikacija bude svakodnevna. Naša opština je početkom tekuće godine uvela indukcionu petlju na šalterima, što je način na koji omogućavamo osobama sa oštećenim sluhom da lakše komuniciraju i dođu do neophodnih informacija. Uz pomoć grada i snažnu podršku gradonačelnika i njegovog tima, pokušaćemo da obezbedimo što više novca kako bismo u budućnosti zajednički sprovodili projekte koji će položaj osoba sa oštećenim sluhom učiniti lakšim – rekao je Jovičić.

Predsednica Gradske organizacije gluvih Beograda Slađana Gordić zahvalila je gradonačelniku i gradu na pomoći, rekavši tom prilikom da ima izuzetnu saradnju sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu.

Expand player
Pogledajte više