Spasovdanska litija
Foto: Tanjug/TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Uprkos lošem vremenu, Spasovdanska litija u Beogradu okupila je veliki broj učesnika.

Svečana Spasovdanska litija sa kivotom sa svetim moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Znamenje, koju predvodi patrijarh srpski Porfirije u pratnji arhijereja, stigla je ispred Hrama Svetog Save, gde se obratio poglavar Srpske pravoslavne crkve(SPC).

Patrijarh srpski Porfirije rekao je danas na svečanoj Spasovdanskoj liturgiji u Hramu Svetog Save da je danas dan spasenja, slave i radosti i praznik našeg večnog spasenja.

"Događaj kada je spasitelj naš gospodin Isus Hrist jednom zasvagda premestio našu večnu otadžbinu sa zemlje na nebo i postavio ljudsku prirodu na presto sa desne strane Oca nebeskog na mesto koje toj prirodi ljudskoj pripada", rekao je Porfirije.

Dodao je da to znaju "i naši sveti Nemanjići", koji su najveće svetinje i zadužbine posvetili upravo Spasovdanu. "Dobro nam došao sveti naš Oče Justine, dobro nam došao u naš i tvoj grad, u ovaj veliki praznični dan.Svi se mi neizmerno radujemo", rekao je Porfirije.

Današnja vremena, dodao je, nisu ništa manje komplikovana nego ona u kojima je on živeo.

"I danas tvoja blagovest, reč jednako ima snagu i značaj i na isti način kao nekada zvuči i danas, i jednako je lek na ranu ludsku žednu istine, pravde i Boga", rekao je Porfirije.

Spasovdanska litija

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

 

Da bismo se oduprli svim iskušenjima na planu ličnom i narodnom, rekao je Porfirije, boreći se za egzistenciju i sigurnost, bezbednost i napredak, za svako naše dobro moramo voditi borbu pre svega i iznad svega na duhovnom planu.

"Stoga nam je Bog dao na ovaj dan da se saberemo ovde, oko Justina i da svi zajedno zatražimo njegove tople molitve", rekao je Patrijarh Porfirije.

Posle besede Patrijarha Porfirija služen je akatist za prepodobnog Justina Ćelijskog, čime je završena Spasovdanska liturgija.

Prisutni su predstavnici državnih i gradskih vlasti, na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem i predsednikom Privremenog organa Beograda Aleksandrom Šapićem, više stotina sveštenika, članova svih beogradskih crkvenih horova i kulturno-umetničkih društava, raznih rodova Vojske Srbije i Policije, kao i brojni građani.

Ispred Vaznesenjske crkve počela je oko 19 sati svečana Spasovdanska litija sa kivotom sa svetim moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Znamenje, koju predvodi patrijarh srpski Porfirije u pratnji arhijereja.

Prisutni su predstavnici državnih i gradskih vlasti, na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem i predsednikom Privremenog organa Beograda Aleksandrom Šapićem, više stotina sveštenika, članova svih beogradskih crkvenih horova i kulturno-umetničkih društava, raznih rodova Vojske Srbije i Policije, kao i brojni građani.

Litija će ići ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Trga Slavija, gde će Patrijarh pročitati sveto Jevanđelje i osveštati prestoničke ulice. 

Časni krst na litiji nosi najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente.

Slavska litija će zatim, preko Bulevara oslobođenja doći do Hrama Svetog Save, gde će posle patrijarhove besede biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene vernom narodu na poklonjenje i celivanje.

Slaveći Spasovdan, Beograd čuva spomen na dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a to je i slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading