Vaznesenjska crkva u Beogradu celivanje mođtiju
Foto: Tanjug/Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada se Isus Hrist uzdignuo na nebo.

Prema hrišćanskom verovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

Spasovdan je krsna slava grada Beograda, kojom se čuva spomen na dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom.

Vaznesenjska crkva u Beogradu celivanje mođtiju

Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

 

 

Takođe, to je slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

Sinoć je u hramu Vaznesenja Gospodnjeg priređen svečani doček moštiju Justina Ćelijskog i čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Znamenje, a zatim je služeno praznično bdenije.

SPC poziva sve one koji žele da prisustvuju Spasovdanskoj litiji da se od 18.00 časova okupe u ulici Kralja Milana, na potezu kod Skupštine Grada Beograda.

Sa blagoslovom patrijarha Porfirija, časni krst na litiji nosiće najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente.

Vaznesenjska crkva u Beogradu celivanje mođtiju

Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

 

 

Programom je predviđeno da litija krene od Vaznesenjske crkve u 19 časova ulicom Kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh Porfirije pročitati sveto Jevanđelje i osveštati prestoničke ulice.

Slavska litija će zatim, predvođena kivotom sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje, preko Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, gde će posle besede patrijarha srpskog biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene vernom narodu na poklonjenje i celivanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading