nebo
Foto: Alo/Željko Vujičić

Meteorolog Nedeljko Todorović objasnio je zašto je nebo bilo prvo crveno, zatim roze, narandžasto, žuto, pa onda plavičasto. Kaže da je uzrok to što je sa jedne strane bilo sunce, a sa druge strane oblaci.

"Zbog prelamanja svetlosti u oblačnim kapljicama i snežnim kristalima, došlo je do prelamanja koje prouzrokuje pojavu crvene boje", objasnio je on. 

"Slična pojava je duga, ali tamo je širi spektar boja. Sve zavisi od upadnog ugla sunčevih zraka na kapljice", kaže Nedeljko Todorović.

Podsetimo, ovakve nebeske pojave nisu bile toliko česte u Srbiji donedavno, ali ih u poslednje vreme često viđamo. Društvene mreže na Balkanu prepune su fotografija polarne svetlosti, poznate kao aurora borealis, koja od novembra često nebo, a što je izuzetno redak fenomen. 

Aurora borealis je pojava karakteristična uglavnom na severnim geografskim širinama, ali je ovoga puta polarnu svetlost bilo moguće posmatrati i u drugim delovima sveta.

Meteorolog Milenko Jovanović objasnio je tada da polarna svetlost nastaje u sudaru elektrona sa Sunca i atoma u Zemljinoj atmosferi.

„Sunce, kao izvor života, emituje uobičajeno ogromnu energiju. Povremeno, međutim, dolazi do izuzetnih energetskih erupcija na Suncu, kada se dešava neuobičajeno velika emisija elektromagnetnog zračenja, pa i elektrona. Ti elektroni se sudaraju sa atomima atmosferskih gasova iznad Zemlje na oko 100 i više kilometara", rekao je Jovanović za BBC na srpskom.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading