90 GODINA RUSKOG DOMA U BEOGRADU (VIDEO)
Foto: Printscreen/Printscreen

Jubilarnu godišnjicu Ruski centar za nauku i kulturu ,,Ruski dom“ obeležio je reprezentativnim kulturnim događajem, u čijem je okviru otvorena izložba o životu i radu ruske emigracije u Kraljevini SHS i delatnosti Ruskog doma u različitim periodima njegovog postojanja.

U galerijskom prostoru predstavljena je izložba arhivske građe, digitalizovanog dokumentarnog materijala, unikatnih predmeta i umetničkih dela iz fondova vodećih muzeja Rusije i Srbije, privatnih kolekcija. Postavku čine eksponati iz Državnog istorijskog muzeja u Moskvi, koji su do 40-ih godina prošlog veka čuvani u spomen-muzeju cara Nikolaja II u Beogradu, Vojnog muzeja u Beogradu, Istorijskog arhiva Beograda, Muzeja u Beloj Crkvi, privatnih kolekcija Aleksandra Stankovića, Vladimira Pešića, Gorana Vudragovića, Svetlane Ilić, porodice Tarasjev, arhiva Ruskog naučnog instituta u Beogradu i Ruskog doma.

Izložbu su svečano otvorili direktorka Ruskog naučnog instituta Irina Antanasijević i priznati kolekcionar dela ruskih slikara Vladimir Pešić. Tom prilikom su u znak zahvalnosti za pomoć i doprinos u radu Ruskog naučnog instituta na polju istraživanja ruske emigracije dodeljene plakete ove naučne institucije dr Milani Živanović sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Aleksandru Stankoviću koji je Institutu ustupio deo zaostavštine Konstantina Egera, oficira Ruske carske vojske i prvog profesora scenskog mačevanja na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Nakon otvaranja izložbe u sali ,,Fjodor Šaljapin“ upriličena je Svečana akademija na kojoj su uručena odlikovanja i medalje Federalne agencije „Rossotrudničestvo“ zaslužnim pojedincima i institucijama – partnerima Ruskog doma. Medalja „Veliki ruski pisac Fjodor Dostojevski 1821-2021“ Ministarstva kulture Ruske Federacije uručena je filmskom reditelju Emiru Kusturici za doprinos u očuvanju i promociji nasleđa ruskog pisca Fjodora Dostojevskog. Za inostranog člana Ruske akademije nauka izabran je istoričar, diplomata i akademik Slavenko Terzić. Svečanom obeležavanju godišnjice pridružila se i Pošta Srbije, objavivši prigodno izdanje poštanskih maraka ,,90 godina od osnivanja Ruskog doma u Beogradu“.

Prvi primerci marke uručeni su rukovodiocu Federalne agencije „Rossotrudničestvo“ Jevgeniju Primakovu i Kseniji Baumgarten, unuci Vasilija Baumgartena, autora projekta zgrade Ruskog doma, ruskog i jugoslovenskog arhitekte, vojnog inženjera, generala Bele armije i Jugoslovenske kraljevske vojske.
Počasni gosti svečanosti, među kojima su bili ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, zvaničnici Rusije, Srbije i Republike Srpske, predstavnici rusko-srpskih poslovnih struktura, delatnici u oblasti nauke, kulture i umetnosti Rusije i Srbije uživali su u koncertnom programu Irine Krutove, jedne od najboljih ruskih vokalnih umetnica današnjice.

Izložba u Ruskom domu biće otvorena za posetioce od 10. aprila do kraja maja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading