SRBI SLAVE BADNJI DAN Održano tradicionalno paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

Tradicionalnim paljenjem badnjaka ispred crkve Svetog Save pored istoimenog Hrama u Beogradu, pravoslavni hrošćani večeras su obeležili Badnje veče, praznik uoči Božića. 

Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj vernika, među kojima je bilo dosta roditelja sa decom, starijih osoba, kao i pripadnika Vojske Srbije. Službu kojom su badnjaci osveštani uveličalo je pevanje crkvenih pesama, koje slave rođenje Isusa Hrista, u izvođenju crkvenog hora.

Službu je služio sveštenstvo Hrama, koju je predvodio episkop Stefan, koji je poručio da paljenje badnjaka simboliše i paljenje svih nedaća. On je istakao da ono prethodi noći kada "očekujemo spasitelja".

"Neka nam ova godina bude blagoslovena", kazao je episkop. Istovremeno, vladika Stefan je pozvao sve vernike da se nakon paljenja badnjaka zajedno pomole u Hramu Svetog Save. Tačno u ponoć u Hramu Svetog Save patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služiće božićnu liturgiju. Božić, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi" i otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi". Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje ukrug prostorije u kojoj se postavlja posna večera.

Pogledajte i fotografije sa događaja:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading