VREDNA OSTAVŠTINA NIKOLE TESLE U BEOGRADU Muzej posvećen srpskom naučniku i njegovom stvaralaštvu proslavlja 70. rođendan
Foto: Alo/ilustracija

Osnovan je odlukom vlade tadašnje FNR Jugoslavije 1952. godine u Beogradu kao prvi tehnički muzej u zemlji i jedni je muzej koji čuva originalnu ostavštinu Nikole Tesle.

Danas je, po svemu, jedinstvena institucija nauke i kulture u Srbiji, a i u svetu. Uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, Unesko je 2003. godine Teslinu arhivu, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva, uvrstio u registar „Pamćenje sveta“, što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra.

Na nacionalnom nivou, Narodna skupština Republike Srbije je 2005. godine donela odluku o utvrđivanju arhivske građe koja se čuva u Muzeju Nikole Tesle, kao lični fond Nikole Tesle, za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

VREDNA OSTAVŠTINA NIKOLE TESLE U BEOGRADU Muzej posvećen srpskom naučniku i njegovom stvaralaštvu proslavlja 70. rođendan

Foto: Alo/ilustracija

 

Osim originalnih dokumenata koji su pripadali Tesli, u muzeju se čuva i više od 2.000 Teslinih knjiga i časopisa, više od 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, više od 1.500 fotografija i više od 1.000 Teslinih planova i crteža.

Pojedinačna ulaznica za turu vođenu na srpskom jeziku je 400 dinara, a ulaz za decu do sedam godina je besplatan

Paralelno sa zaostavštinom , u muzeju posvećenom velikanu srpskog porekla, nalazi se i bogati muzejski fond u kojem se čuva građa nastala tokom rada muzeja.

Zvanicama će se obratiti direktorka muzeja Ivona Jeftović i ministarka kulture Maja Gojković.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading