Vesić: Grad Beograd vraća svoje kulturno blago
BeoInfo

Vesić je istakao da su se planovi dizajna enterijera budućeg dvora kralja Petra I Karađorđevića nalazili u privatnoj kolekciji u Nemačkoj.
 
–Planove za našeg kralja su radili August Boze i njegova supruga Elza iz Vajmara. Desilo se da je čitav projekat završen pred početak Prvog svetskog rata i da ti planovi nikada nisu bili isporučeni Srbiji. Da bi 1922. godine kralj Aleksandar I Karađorđević za uređenje Novog dvora angožavao drugu kompaniju iz Francuske – naveo je Vesić.


On je istakao da se Grad Beograd za ovu kolekciju borio četiri godine.

–Planovi su posle angažovanja nove kompanije zaboravljeni, iako su bili plaćeni, te su se kroz decenije selili iz jedne u drugu privatnu kolekciju. Posle saznanja da će se vredni planovi za istoriju naše prestonice naći na jednoj od aukcija, Grad je obezbedio novac Muzeju grada Beograda, a kako bi se ova vredna kolekcija vratila u Srbiju – ukazao je Vesić.

On je precizirao da planovi enterijera Novog dvora sadrže oko 50 akvarela, kao i 80 crteža grafitnom olovkom.

–Kolekcija je vredna za istoričare, arhitekte i ljude koji se bave uređenjem enterijera, jer su i neizvedeni projekti važni pošto govore o jednoj epohi i ukusu našeg vladara. Smatram da ne postoji bolje mesto za njih od Muzeja grada Beograda. Zadovoljan sam jer Beograd poslednjih godina vraća u vlasništvo Muzeja grada svoje kulturno blago. Tokom prošlih decenija dešavalo se da veoma vredne slike i drugi eksponati ostaju u kolekcijama različitih preduzeća, a koje su tokom privatizacije prelazile u privatne kolekcije. Daleko od toga da ne treba da postoje i privatne kolekcije, ali opet želimo da sve što možemo vratimo u naše muzeje i na uvid našim građanima – istakao je Vesić i podsetio da je Grad Beograd na nedavnoj aukciji uspeo da kupi slike naših istaknutih slikara iz kolekcije preduzeća Jugoeksport.

On je najavio tender za izvođenje radova na zgradi Muzeja grada Beograda. Podsetio je da se na poslednji tender niko nije javio.
 
–Mi od toga ne odustajemo i verujem da će za nekoliko godina Muzej grada Beograda dobiti svoj prostor u Resavskoj ulici, kao najveći i najmoderniji muzej u Srbiji. To je nacionalni projekat koji će podržati Vlada Republike Srbije. Reč je o muzeju koji će biti urađen po poslednjim standardima, koji podrazumeva i prateće sadržaje za posetioce. Tada će prvi put Muzej grada imati svoju zgradu sa stalnom postavkom u okviru koje će biti predstavljeno 7.000 godina naše istorije – ukazao je Vesić i podsetio da Muzej grada Beograda postoji od 1903. godine, te da nikada nije imao svoj prostor sa stalnom postavkom.

On je najavio i skoro otvaranje Legata Milovana Vitezovića u Ulici Vuka Karadžića.

–Grad Beograd je ustupio prostor Muzeju grada, gde se nekada nalazio prvi kineski restoran u prestonici, i na taj način ispunio želju našem istaknutom piscu. Milovan je imao veoma vrednu kolekciju knjiga, koje će sa njegovom radnom sobom biti izložene u budućem legatu. Na taj način ćemo sačuvati uspomenu na jednog od naših najplodotvornijih pisaca na prelazu iz 20. u 21. vek – najavio je zamenik gradonačelnika. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading