U BEOGRADU MNOGO URAĐENO Vesić: Smanjena zaduženost, bez dinara duga za socijalu
Foto: Alo.rs

"Beograd danas izgleda potpuno drugačije jer je mnogo toga urađeno, a jedan od najvažnijih pokazatelja kako se naš grad razvija jeste da je danas na računu Grada 19,3 milijarde dinara, odnosno 165 miliona evra, a 2013. godine bilo je 43 miliona evra", izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za TV Prva.

"Zaduženost Grada danas iznosi 282,6 miliona evra, a 2013. godine ta cifra je iznosila 1,2 milijarde evra. Danas imamo budžet od više od 1,3 milijarde evra, a 2013. godine iznosio je nešto manje od 600 miliona evra", podsetio je Vesić.

On je naveo da je počeo da se realizuje najvažniji infrastrukturni projekat Beograda i Srbije, a to je izgradnja metroa, prenosi Beoinfo.

Metro - najveći infrastrukturni projekat u Srbiji, Beograd će biti potpuno drugačiji grad

"Beograd će biti potpuno drugi grad kada 2028, odnosno 2030. godine budu završene prva i druga linija metroa jer će to omogućiti da naš grad bude saobraćajno povezan. Istovremeno sa metroom radimo proširenje obima BG voza, pa će sa 187 kilometara biti povećan na 237 kilometara. Povezaćemo Surčin i Obrenovac, imaćemo nove kapacitete prema Lazarevcu, Mladenovcu, Barajevu i Sopotu, što znači da će građani koji žive u rubnim delovima imati voz na svakih 12 minuta u 'špicu' i na 45 minuta van 'špica'", rekao je zamenik gradonačelnika.

On je naglasio da je posebno zadovoljan što je neto prosečna zarada u Beogradu danas 803 evra, a 2013. godine bila je 478 evra.

"Važno mi je ulaganje u kulturu. Ove godine ulažemo 6,6 milijardi dinara u kulturu, a 2013. godine to je bila cifra od 4,6 milijardi dinara", rekao je Vesić.

Pored toga, kako je rekao, izuzetno je važna činjenica da Beograd ne duguje ni jedan jedini dinar za socijalna davanja.

"Ne dugujemo ni porodiljama ni trudnicama, kao ni građanima kojima dajemo druge vrste prinadležnosti, a kada smo dolazili dug za socijalne kategorije je iznosio 5,3 milijarde dinara. U Beogradu danas ima 500 ličnih pratilaca, 79 personalnih asistenata, a 2013. godine nije bilo nijednog", podsetio je Vesić.

Za poslednjih pet godina u Beogradu je kupljen 451 autobus, a uskoro stiže 100 novih vozila na prirodni gas, dok bi prvih 20 trebalo da stigne u narednih mesec dana.

U BEOGRADU MNOGO URAĐENO Vesić: Smanjena zaduženost, bez dinara duga za socijalu

TANJUG/PREDRAG MITIC

 

 

"Uspeli smo da u potpunosti obnovimo vozni park, treba ponovo da se raspiše tender za kupovinu novih trolejbusa i da se kupi novih 110 tramvaja, tako da će Beograd biti grad bez ijednog vozila na dizel i imaćemo potpuno ekološki način prevoza. To su stvari kojima sam posebno zadovoljan", rekao je zamenik gradonačelnika.

Precizirao je da postoje stvari koje je trebalo brže uraditi, kao što je kanalizacija u Borči.

"Raspisani su tenderi za 80 kilometara kanalizacije, a tom kanalizacionom mrežom biće obuhvaćena i Ovča. Pokrenuta je izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, čija prva faza iznosi 282 miliona evra i koju radi Republika, a u drugoj fazi, koja će vredeti između 400 i 600 miliona evra, biće ukinuto 80 direktnih izliva kanalizacije od 100, koliko ih ukupno ima u ovom trenutku. Treba da se radi fabrika u Batajnici gde ja sa EBRD završen projekat. Ugovorene su fabrike za preradu otpadnih voda u Ostružnici i Obrenovcu. Krajnje je vreme bilo da Beograd počne da rešava ove veoma bitne probleme", rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je poručio da Grad mora da nađe načina da se izbori sa problemom grafita, da konačno počnu da se primenjuju odluke koje je usvojila Skupština grada, a to znači da neko ko piše grafite bude osuđen na društveno koristan rad. Takođe, kako je rekao, novi saziv Skupštine grada sačekaće odluka o javnim biciklima prema kojoj će grad dobiti 150 stanica javnih bicikala.

Vesić je podsetio na projekat izgradnje 25 vrtića.

"Izgradili smo vrtiće u Miloja Zakića na Čukarici, u Belom polju u opštini Obrenovac, u Novogradskoj, Patrijarha Pavla, Krunskoj, završava se vrtić na Bežanijskoj kosi, radi se u Bloku 62, završava se projektovanje vrtića u Borči, Mirijevu, Braće Jerković, Miljakovcu 3, Mladenovcu, Sremčici, Altini i sve su to projekti koji su započeti i treba da se završe jer svi sprovodimo politiku Aleksandra Vučića", kazao je Vesić.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading