ŽELIMO ČIST I EKOLOŠKI BEOGRAD Vesić: Počelo čišćenje deponije na Širokom putu u Batajnici (FOTO)
Grad Beograd

Procenjuje se da na njoj ima preko 2.500 kubnih metara raznog otpada.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da Grad Beograd nastavlja da čisti divlje deponija i da je to jedna od najvećih deponija u Zemunu.

Vesić ističe da su na tom mestu pre nekoliko godina postavljene betonske barijere, kako se ne bi pravila deponija, ali da su ih oni koji kamionima dovoze šut i drugo smeće razbili.

"To je najbolji dokaz kako sami sebi uništavamo životnu sredinu. Uvek se pojavi neko ko misli da je pametniji i ko misli da može da baca otpad gde hoće jer mu je tako jeftinije za njega, a što se tako uništava životna sredina i Beograd, to nije važno", poručuje Vesić.

Stoga, on najavljuje da će Beograd inicirati izmenu zakonskih propisa, kojim bi se omogućilo zakonsko kažnjavanje onih koji bacaju smeće. Vesić kaže da takve kazne već postoje u drugim zemljama i veruje da će onda, kada kazne budu velike, prestati to bacanje otpada.

"Umesto što ulažemo sredstva u čišćenje deponija treba da ulažemo u zaštitu životnu sredine, stvaranje reciklažnih dvorišta, a da kažnjavamo one koje to rade. Postavićemo kamere i tražićemo da se kažnjavaju oni koji bacaju otpad, da se uzimaju kamioni onima koji bacaju šut i otpad tamo gde im nije mesto", poručio je Vesić.

VESIĆ: Radovi na nadvožnjaku biće završeni u maju (FOTO)

On je najavio da će Grad, zajedno sa "Gradskom čistoćom", na tom mestu napraviti reciklažnih centar gde će se na zakonski nacin otpad odlagati i prerađivati.

Vesić je apelovao na Beograđane da ne bacaju otpad tamo gde mu nije mesto.

"Čuvajmo naš grad, jer ne postoji ta služba, ni "Gradska čistoća" ni bilo koja druga, koja može da očisti sve ono što ljudi ostave iza sebe. Moramo sami da čuvajmo svoj grad", naglasio je zamenik gradonačelnika.

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević rekoa je da ta divlja deponija postoji vise decenija, a da su je napravili neodgovorni građani iz Batajnice, ali i iz Banovaca, Inđije.

On je najavio da će u narednom periodu pokušati da očiste divlju deponiju kod Batajničke petlje gde ima oko 10.000 kubika smeća.

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić kaže da je to preduzeće od početka godine uklonilo 20 takvih divljih deponija.

"Ova deponija ima 2.500 kubnih metara raznog otpada i nju ćemo u narednih 15 dana u potpunosti očistiti. Pored toga, u Zemunu se danas čisti još jedna divlja deponija", rekao je Popadić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading