AL SE SADA DOBRO JEDE, BAŠ Kalenić pijaca ovog vikenda prava riznica zdrave hrane i pića: Zdravlje u teglama
Alo/Masonari Jošida

Ono si što jedeš, kaže stara poslovica. A niko ne želi da se pretvori u plastični sendvič s aditivima! Da omoguće ljudima da jedu i piju zdravo, Gradske pijace trude se već decenijama, a poslednjih nekoliko godina zahvaljujući Karavanu zimnice i usred zime Beograđani mogu da kupe pravu, zdravu, domaću zimnicu.

Vila zdravlja

Tegle, flaše, činije samo zveckaju, a zadovoljne mušterije traže najlepše. Da kupe danas, ali i da naruče da im svake subote donesu po jedan kontingent.

Upravo jedan Karavan zimnice pre šest godina Beogradu je doneo pravo blago, „vilu zdravlja s Kalenića“, kako je zovu u kraju, Gordanu Lazarević. U svom domaćinstvu u selu Čumić kod Kragujevca pravi sve ono o čemu gradska nepca maštaju. Pravo iz sela skoro sve to stiže i na Kalenić, i to svakog dana.

- S jednim Karavanom smo se prvi put ovde pojavili, tada su ljudi probali naše proizvode, razmenili smo kontakte, mnogi su pitali da im šaljemo ili dovozimo do Beograda i tako smo, malo-pomalo, počeli da dolazimo svakog dana - priseća se Gordana.

Mušterije pristižu jedna za drugom, svi unapred znaju šta žele, ali obavezno pitaju ima li i nešto novo. Sirupi, slatko, džemovi... Sve već na pogled pokreće sokove u ustima, a ko oseti miris ili ukus, ne može da odoli.

- Ima svega, a možda sam najponosnija na džem od šljiva bez šećera, na tradicionalan način pripremljen, to se podrazumeva - kaže ona za Alo!

AL SE SADA DOBRO JEDE, BAŠ Kalenić pijaca ovog vikenda prava riznica zdrave hrane i pića: Zdravlje u teglama

Alo/Masonari Jošida

 

Najlepše voće je iz Grocke

Njena pijačna komšinica Milica povrće gaji u Grockoj, kako kaže, najlepšem mestu za voćke.

Njena tezga prepoznatljiva je po nekoliko proizvoda, a među njima se ističe domaća ljutenica.

- Moja ćerka je na fakultetu učila prehrambenu tehnologiju, tako da smo spojem njenog znanja i domaćeg povrća napravili Micine specijalitete. Iako i ovde i na Zelenom vencu imamo tezgu već decenijama, Karavan zimnice je lepa prilika da se upoznaju nove mušterije i predstave proizvodi - kaže Milica.

Tradicija duga sedam godina

Organizacijom Karavana zimnice JKP „Gradske pijace“ pokazuju da u svakom segmentu brinu od potrebama savremenog potrošača, a Karavan je i značajna karika u lancu plasmana autentičnih domaćih proizvoda.

- Pijačni karavani na beogradski pijacama organizuju se od 2015. godine na centralnim gradskim pijacama koje se nalaze u sistemu Preduzeća, kako bi svi naši sugrađani imali mogućnost kupovine najkvalitetnijih proizvoda na pijaci u svom komšiluku. Ponesite cegere i od 8 do 16 sati posetite pijacu Kalenić. Ulaz je slobodan - poručuju iz Pijaca. 

Vredne pčele s Uba

Luka Popadić je najmlađi na karavanu, gde predstavlja porodično domaćinstvo iz Aleksandrovca.

- Karavan je dobro mesto da se vidi šta ljudi vole, traže, čega fali i da se unapredi ponuda - kaže Luka, kod koga se može naći svašta, od suvog voća, preko rakija i vina, pa do ajvara i džemova.

AL SE SADA DOBRO JEDE, BAŠ Kalenić pijaca ovog vikenda prava riznica zdrave hrane i pića: Zdravlje u teglama

Alo/Masonari Jošida

 
AL SE SADA DOBRO JEDE, BAŠ Kalenić pijaca ovog vikenda prava riznica zdrave hrane i pića: Zdravlje u teglama

Alo/Masonari Jošida

 

Medeni proizvodi Stanislave Bostandžić nastaju u Beogradu, ali od meda koji njene vredne pčele stvaraju na Ubu.

- Lako je biti dugo ovde kada su kupci zadovoljni. Mene najviše raduje kada neko nije baš siguran da li da kupi, pa kada se ipak odluči, posle nedelju dana dođe opet, samo da mi javi da je proizvod odličan i da će kupovati još - kaže Stanislava.

Da su svi proizvodi na karavanu vrhunski, možete nam verovati na reč, ili još danas iskoristite priliku i posetite Kalenić pijacu između 8 i 16 sati. 

Sirće od divlje jabuke

Gordana Lazarević iz Čumića otkrila nam je kako nastaje njeno čuveno sirće od divlje jabuke.

- Divlje jabuke kojih ima po livadama širom Srbije nisu nikome zanimljive, a pravo su blago. Ja ih ručno sakupljam, ostavljam, a nakon 40 dana sirće je spremno za salate ili razne napitke za imunitet. Prepuno je vitamina i drugih lekovitih sastojaka - objašnjava ova vredna i pedantna domaćica. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jovan

30.01.2022 07:46

To sve samo pre 12 meseci je bilo je jeftinije od: 30-70%