MIHAILO PUPIN DOBIĆE SPOMEN OBELEŽJE U BEOGRADU Održana konstitutivna sednica Odbora za podizanje spomenika velikom naučniku
BeoInfo

Odlukom Skupštine Grada Beograda spomenik srpskom naučniku i pronalazaču biće podignut u Bulevaru kralja Aleksandra. Inicijativu za podizanje spomenika podnela je Fondacija „Mladen Selak”.

Sednici je predsedavao predsednik odbora Branko Kovačević, kao i članovi potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, odbornik u Skupštini Grada Beograda Nemanja Joksimović, predsednik Fondacije „Mladen Selak”, dekan Elektrotehničkog fakulteta Milo Tomašević, rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, glavni urbanista Marko Stojčić i vajari Zoran Ivanović i Dušan Rusalić.

BeoInfo

 

Vesić je ovom prilikom izjavio da Grad Beograd nastavlja sa negovanjem kulture sećanja i podizanjem spomenika ličnostima koje su važne za našu istoriju.

– Drago mi je što smo dans održali odbor za podizanje spomenika Mihajlu Pupinu, koji je jedan od naših najznačajnijih ličnosti iz istorije Srbije. Žao mi je što do sada Pupin nije imao spomenik, ali hvala Bogu dobiće u narednom periodu. Zajedno sa profesorima Elektrotehničkog i drugih tehničkih fakulteta napravili smo odbor i dogovorili se da Grad Beograd podigne spomenik – rekao je Vesić. 

On je naglasio da će spomenik biti podignut u Bulevaru kralja Aleksandra u blizini tehničkih fakulteta, te da će se u narednom periodu odlučiti o tačnoj lokaciji.

BeoInfo

 

– Čim bude određena lokacija u saglasnosti sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, raspisaćemo međunarodni konkurs kako bismo podigli spomenik. Koliko god da je Mihajlo Pupin značajan za našu istoriju, kulturu i društvo, on je i svetski naučnik. Zato očekujemo na tom konkursu da budu možda i neka svetska imena, a pre svega neki vajari iz Sjedinjenih Američkih Država – zaključio je Vesić.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading