BORE SE ZA MIRAN SAN Stanovnici Profesorske kolonije pokušavaju da uvedu mir u svoj kraj
Foto: Youtube/Printscreen

Skoro četiri godine bezuspešno pokušavaju da uvedu red u svojoj ulici, međutim mnogobrojne ekipe danonoćno snimaju i narušavaju red i mir. Zbog toga su stanari nedavno, sa komšijama iz susednog solitera i građanima koji su solidarisani sa njima sastavili peticiju, nakog čega su pozvani na razgovor u Opštinu Palilula.

- Obećana nam je pomoć u rešavanju našeg problema ukoliko se snimanje nastavi - objašnjavaju stanari dela Profesoske kolonije.

- Do sada smo uz pomoć i saradnju komunalnog inspektora, posle skoro tri godine uspeli da zamenimo polomljen šaht, koje su filmske ekipe uništile, a koji je godinama bio otvoren.Stanari dodaju i da je zatvaranjem tog šahta sprečena moguća nesreća jer je dubina otvora bila preko tri metara. Međutim, problem uništenih travnatih površina, a o čemu su "Novosti" već pisale, nije rešen. Slobodno parking-mesto je u međuvremenu postalo "nemoguća misija" u ovoj ulici zbog parkiranih kamiona sa tehničkom rasvetom. Prijave koje se odnose na buku koju filmadžije stvaraju se i dalje gomilaju.

Kako bi se postigao mir, pojedine producentske kuće su žiteljima Profesorske kolonije nudile novac u zamenu za ćutanje, odnosno da ne prijavljuju buku i nepropisno parkirane kamione. Jer, iako se snimanja odvijaju u kući koju vlasnik izdaje za potrebe snimanja, problem je oprema koju ostavljaju na ulici, buka metalnih skela, glasno brujanje generatora, jaka svetlost reflektora, opšta galama i saobraćajni haos koji naprave u jednosmernoj ulici.Ipak, dozvolu uvek imaju jer rešenje za zauzeće saobraćajnica i parkiranje vozila filmskih ekipa izdaje Sekretarijat za saobraćaj. Kako bi se obezbedio prostor za tehniku, filmadžije uglavnom zakupljuju i delove parking-mesta ispred zgrada ili ustanove u kojoj snimaju. Zbog toga stanari, u većini slučajeva, moraju da preparkiraju svoje automobile kako ne bi bili na smetnji.

Filmske ekipe se često mogu videti i u delu Dorćola i to u Uzun Mirkovoj, Rige od Fere, Strahinjića bana i Francuskoj ulici. Kao i u starom jezgru Zemuna, na Kosančićevom i Gundulićevom vencu, i neretko na prestoničkim mostovima.

TAKSE ZA ZAUZEĆE

Takse koje se podnose prilikom predaje zahteva za zauzeće kolovoza plaćaju se 5.413 i 315 dinara, a zatim sledi i naknada koja se plaća po metru kvadratnom po danu snimanja. Ako se zauzima ulica kojom se kreću vozila javnog gradskog prevoza i ako to iziskuje i obustavu saobraćaja naknada je 129 dinara po metru kvadratnom, po danu.

Za iste ulice, ali za izmenjen režim saobraćaja naknada je 92,45 dinara, dok je za ulice kojima ne saobraćaju vozila javnog prevoza potrebno da producenti izdvoje 76,23 dinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading