DOMAĆE ĐAKONIJE U Skadarliji juče održan Festival srpske trpeze: Uživanje za sva čula!
Alo

Najčuvenijom beogradskom boemskom ulicom juče je dominirao miris domaćih đakonija, a brojni radoznalci, ali i posetioci namernici, tiskali su se oko štandova.

Drugi „Festival srpske trpeze“ organizovalo je Udruženje „Čuvari ognjišta“ uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Gradske opštine Stari Grad i podršku Turističkih organizacija Srbije (TOS) i Beograda (TOB), a medijski partner festivala je Alo!.

Skadarskom i delom Ulice Strahinjića Bana od 11 do 21 čas posetiocima su se predstavili mali proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda i mala poljoprivredna gazdinstva iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a organizovano je i takmičenje u pripremi specijaliteta nacionalne kuhinje.

DOMAĆE ĐAKONIJE U Skadarliji juče održan Festival srpske trpeze: Uživanje za sva čula!

Alo

 

 

U pripremanju specijaliteta takmičilo se devet skadarlijskih restorana, koji su od 17 časova bili na raspolaganju posetiocima za konzumaciju, uz kupovinu bona i tanjira koji im ostaje kao suvenir, po ceni od 500 dinara. Prihod od konzumacije ovih specijaliteta, kako su najavili organizatori, otići će u dobrotvorne svrhe.

Upriličen je bio i bogat kulturno-umetnički program, gde su nastupali folklorni ansambli, pevačka i glumačka udruženja i mnogi drugi umetnici iz raznih krajeva Srbije, a pored ostalih tu su bili predstavnici  Subotice, Pančeva, Zemuna, Rakovice, Žagubice...

Program su otvorili tamburaši iz Subotice, a svoj nastup imao je i čuveni skadarlijski orkestar „Skočajić“.

Kako je za dnevni list Alo! kazao jedan od organizatora ove manifestacije, predstavnik Udruženja „Čuvari ognjišta“, Aleksandar Nišavić, učesnici festivala su porodične manufakture, gde je proizvodnja mala, ali kvalitet vrhunski.

DOMAĆE ĐAKONIJE U Skadarliji juče održan Festival srpske trpeze: Uživanje za sva čula!

Alo

 

- Ova manifestacija, druga po redu, na putu je da postane tradicionalna. Naš cilj je da povećamo broj učesnika i da ona preraste u višednevnu - kazao je on.

Kako je naglasio, ideja festivala je u negovanju tradicije i običaja vezanih za srpsku trpezu, odnosno da se posetioci upoznaju kako i na koji način se proizvodi i priprema hrana, u kojim posudama, ali i da se posetioci zabave, slušaju etno-muziku i gledaju folklor iz svih krajeva.

DOMAĆE ĐAKONIJE U Skadarliji juče održan Festival srpske trpeze: Uživanje za sva čula!

Alo

 

 

Direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović kazao je za list Alo! da je održavanje ove manifestacije lepa  prilika za Beograđane da upoznaju delove Srbije iz kojih ne potiču njihovi preci.

- Ovaj festival je još jedna potvrda da je Beograd dobar i pravi domaćin koji se trudi da promoviše naše gastronomske potencijale - kazao je Popović.

 

DOMAĆE ĐAKONIJE U Skadarliji juče održan Festival srpske trpeze: Uživanje za sva čula!

Alo

 

Mitrović: I nekada se dobro jelo

Vuksan Vuko Mitrović predsednik Asocijacije šefova kuhinja Crne Gore kazao je za Alo! da je specijalno došao u Beograd zbog ove manifestacije.

- Tradicionalna kuhinja se polako vraća svuda. Nužno je mladima pokazati da se i u starim vremenima mnogo dobro jelo - kazao je Mitrović, koji je i počasni doživotni član Svetske asocijacije kuvara, i dodao da gosti ponovo sve više traže dobru, kvalitetnu i ukusnu hranu, a to, kako je naglasio, povlači i dobro vino.

Nušić i Đura Jakšić

Skadarskom ulicom juče su prošetali i Branislav Nušić i Đura Jakšić, koje su predstavljali glumac Milan Milosavljević i pesnik Milan Gajić, a glumica Ljiljana Jakšić dočaravala je posetiocima vreme skadarlijskih boema. Izlagače je obišla i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading