BEOGRAD JE POŽELJNA DESTINACIJA Grad je posetilo više turista nego prošle godine
Alo/Kristijana Ćaćić

Za prvih šest meseci prestonicu je posetilo oko pola miliona turista i ostvareno je isto toliko noćenja, tačnije - 558.437.

Prema poslednjim podacima Sekretarijata za upravu, to je 12 odsto više u odnosu na isti period lane.

Kada se prošlogodišnji jun uporedi sa proteklim, turisti su svojim noćenjima doprineli da njihov broj poraste za čak 177 odsto. Što se tiče popunjenosti hotelskih kapaciteta, rezultati su mnogo bolji od očekivanih i popunjenost trenutno dostiže 50 odsto od ukupnog kapaciteta.

- Ako podatke od januara do juna uporedimo sa 2013. godinom, kada je bilo preko 600.000 gostiju, može se zaključiti da ćemo ove godine svakako preći tu brojku i da će do kraja godine, prema predviđanjima, u Beograd doći milion gostiju. Na nama je da sada promovišemo Beograd i unapređujemo turističku ponudu, kako bismo ponovo dostigli rezultate iz 2019. godine kada je u prestonici boravilo više od tri miliona turista - navodi Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Od ukupno 56.142 gostiju koji su u junu posetili Beograd, 42.927 turista je inostranih, što je za 383 odsto više u odnosu na isti mesec prethodne godine. Strani turisti su u prestoničkim smeštajnim kapacitetima proveli ukupno 111.881 noći. Od početka ove godine, najbrojniji gosti bili su iz BiH, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, zatim Nemačke, Hrvatske, Turske, Slovenije, Italije, SAD.

BEOGRAD JE POŽELJNA DESTINACIJA Grad je posetilo više turista nego prošle godine

Alo/Kristijana Ćaćić

 

- Porast u broju i noćenjima stranih turista u Beogradu rezultat je strateških aktivnosti naše zemlje prvenstveno u imunizaciji stanovništva, koja je učinila da se Srbija nađe na listi takozvanih bezbednih zemalja za putovanje, ali i intenzivnoj promociji i onlajn kampanjama na kojima radimo - ističe Popović i podseća da pojedine zemlje zahtevaju boravak u zelenoj zoni, pre odlaska na odredište, a Srbija je jedna od njih.

Mahom, turisti kažu da su odabrali našu zemlju jer su uvereni da se ponašamo odgovorno poštujući nužne mere, ali istovremeno i slobodnije, zbog čega je boravak prijatniji. Kada se posmatraju podaci iz juna, gosti iz Indije takođe su doprineli da se turistička situacija u Beogradu značajno popravi. Beograd je, podseća Popović, ove godine osvojio treće mesto u kategoriji "Poželjne destinacije" i dobio je srebrno odličje za Najbolji promotivni turistički film u svetu na sajmu u Berlinu.

Čarter letovi

Da se naša zemlja brže izvlači iz krize prouzrokovane epidemijom virusa korona, svedoči i porast broja čarter letova.

- U prvih pet meseci ove godine, ostvareno je njihovo povećanje od deset odsto u odnosu na 2019, što je ohrabrujući podatak - kaže direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading