NEVASPITANI STANARI Kućni red narušen od početka godine više od 4000 puta prema prijavama komunalcima
EPA/Pheelings media

Od početka godine pripadnici komunalne milicije imali su čak 4.362 prijave građana zbog remećenja kućnog reda i mira u zgradama.

Kako u prestoničkim zgradama nije nepoznanica da komšije imaju majstora koji buši zid od ranih jutarnjih časova, puštaju glasnu muziku u sitne sate, ili svađu prenesu "na viši nivo" pa vika odzvanja hodnicima, poslednji podaci nadležnih - ne iznenađuju.

- Uvidom u elektronsku evidenciju Sekretarijata utvrđeno je da su patrole komunalne milicije, od početka 2021. godine, postupale 4.362 puta u slučajevima remećenja kućnog reda i imale 152 samostalna postupanja - navode, za "Novosti", u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije. - Tokom navedenih postupanja izdato je 447 prekršajnih naloga kojima su izrečene novčane kazne u fiksnom iznosu, a takođe je izrečeno 101 upozorenje i 14 usmenih naređenja.

Letnji meseci su najpopularniji za izvođenje različitih poslova unutar stanova, pa je buka često neizbežna, nekad i preko čitavog dana. Tako su se nedavno požalili stanari jedne višespratnice sa Čukarice kudeći komšije čiji majstori burgijaju "od ranog jutra".

 

Umesto alarma stanare budi bušilica

 

- Svako jutro me umesto alarma budi bušilica! Ne znam zašto je teško komšijama da im majstori rade poštujući kućni red. Svakog leta ista priča... - kazali su stanari.

Iz nadležnog sekretarijata podsetili su da komunalni milicionari obavljaju kontrolu nad primenom propisa iz Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda.

- Ovom odlukom propisano da je u korišćenju posebnih delova zgrade, a naročito u vreme odmora, zabranjeno vikom, trčanjem, skakanjem i sličnim postupcima praviti buku i narušavati mir u zgradi, kao i korišćenje kućnih aparata, ventilacionih sistema i drugih uređaja, mašina i aparata u zgradi, na način da zvuk ovih aparata ometa stanare drugih posebnih delova zgrade. Za navedeni prekršaj je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, koja se izriče stanaru - zaključuju nadležni.

Podsećaju da je novi kućni red stupio na snagu u novembru 2019. godine. Prema pravilima, tišina u zgradama mora da bude od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 7.00 časova. Vikendom je to od 14.00 do 18.00 i od 22.00 do 8.00 subotom, a nedeljom do 10.00 sati. Ranije je dnevni odmor trajao od 13.00 do 17.00 i od 22.00 do 6.00 časova.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading